Burgemeester Delhez over corona

Burgemeester Marcel Delhez

Marcel Delhez 13 oktober 2020

Helaas zijn we in een gedeeltelijke lockdown terechtgekomen. Na een fijne zomer is ook in Veldhoven het aantal besmettingen harder opgelopen dan we hadden gehoopt. Maandenlang hebben we met z’n allen er veel aan gedaan om dat te voorkomen. De gedeeltelijke lockdown betekent veel voor de horeca, de sportclubs, culturele instellingen, enzovoorts. Het raakt ons allemaal. Maar laten we ook niet vergeten hoe zwaar het is voor het verplegend en verzorgend personeel in de zorginstellingen.

Maar we kennen allemaal ongetwijfeld nog de schrijnende beelden en verhalen van afgelopen jaar. Van zieke mensen en hun geliefden. Laten we ook in Veldhoven zorgen dat dit niet meer gebeurt. Ik roep iedereen op om zich aan de nieuwe maatregelen te houden. Hoe moeilijk dat soms ook is. Kijk naar elkaar om, help elkaar er doorheen. Ik snap dat niet iedereen het altijd eens is met besluiten die echt niet leuk zijn. Heb het er vooral over met elkaar zonder te verwijten. Ook ik ben altijd tot een gesprek bereid.

Houd vol en blijf gezond!

Marcel Delhez 14 juli 2020

Tekst uit videoboodschap:

Wat een bijzonder half jaar hebben we achter de rug. Toen 2020 begon en ik u mocht toespreken, zaten we nog volop in economische bedrijvigheid. Iedereen aan het werk, het kon niet op. Een paar maanden later: lockdown. Iedereen thuis, kinderen niet meer naar school, alle cafés dicht, restaurants gesloten, niet meer sporten.

Zomer 2020: gelukkig mogen we weer wat meer, kunnen we weer wat meer, het zonnetje schijnt gelukkig weer, we kunnen weer aan het werk, kinderen zijn weer naar school geweest, de vakantietijd breekt aan. Een tijd waarin we kunnen bezinnen over het komende half jaar.

Hoe gaat het verder? Niemand die het weet, niemand die die glazen bol heeft. Ik wens u in ieder geval vanaf deze plaats een heel fijne zomer toe. Geniet van de relatieve rust die er nu is, van de zon, van elkaar. Maar blijf voorzichtig!

Marcel Delhez 25 mei 2020

Tekst uit videoboodschap:

Houd afstand! Een van de meest opgeschreven en uitgesproken teksten van de afgelopen 2 maanden. Ik zeg liever: ‘Geef elkaar de ruimte’, en ik zal ook zeggen waarom. Afgelopen week heeft minister-president Rutte bekendgemaakt dat we meer ruimte krijgen om elkaar te ontmoeten, dat we weer naar het terras kunnen. Dat we naar een restaurant kunnen. Dat we musea kunnen bezoeken, de bioscoop. Dat we weer naar het verzorgingshuis kunnen.

En die ruimte is gecreëerd doordat we, gek genoeg, afstand hebben gehouden. Doordat we de handen goed hebben gewassen. Door in onze mouw te niezen en door drukte te vermijden. En die afspraken blijven nog steeds gelden, ondanks dat we meer ruimte gaan creëren, dat we elkaar de ruimte gaan geven. Die basisregels blijven van belang, ook in Veldhoven. En ik vraag u ook om zich daaraan te houden. Want alleen dan houden we het virus in toom, onder controle.

Want niemand moet er aan denken dat we weer terug moeten naar de situatie van een paar weken terug. Naast die blijdschap van het ‘open gaan’, dat we weer dingen mogen, merk je bij iedere beslissing, dat ook andere mensen andere emoties hebben. Je zou maar restauranthouder zijn, of kroegeigenaar en dan maanden geen inkomsten meer hebben. Je zou maar sportschoolhouder zijn die nog niet weet wanneer je open kunt. Je zult maar iemand van nabij hebben die is overleden, aan corona of niet. Afscheid nemen is moeilijk geweest. Enfin er komen heel veel emoties bij mensen vrij en die emoties hebben een plek nodig. Daarvoor moet je elkaar de ruimte geven, voorstanders/tegenstanders van maatregelen.

Ik begrijp dat dat moeilijk is, maar door elkaar de ruimte te geven, door het debat er over te voeren, geef je elkaar ruimte en help je elkaar. Want we zullen het samen moeten doen. Samen door deze periode heen moeten komen. Hoe lastig dat ook soms is. Voor de een of voor de ander.

Buiten mag veel meer, het wordt veel drukker op straat en door drukte te vermijden geef je ook ruimte. Dus als u een keer op het terras bent geweest, ga naar huis en geef anderen de ruimte, of ga naar een andere locatie, ga naar een andere omgeving waar het minder druk is. Daarmee geeft u anderen de ruimte.

Ik zou zeggen, pak uw verantwoordelijkheid, geef elkaar de mogelijkheid om van die vrijheid te genieten, geef elkaar de ruimte.

Marcel Delhez 2 april 2020

Tekst uit videoboodschap:

De coronacrisis duurt al enige weken en het gaat ook nog wel eventjes duren. Dat heeft u in alle nieuwsmedia kunnen vernemen. Het is een spannende tijd. Een spannende tijd voor u, voor mij, eigenlijk voor ons allemaal. Een tijd waarin u weinig contact met elkaar kunt hebben. Waarin u alleen via social media, via de heg kunt communiceren.

U zult zich moeten houden aan de maatregelen die de overheid heeft opgelegd. Dat betekent anderhalve meter uit elkaar, het liefst thuis blijven. Dat is moeilijk, dat snap ik. Dat weet ik. Zeker met het mooie weer wellicht in aantocht, maar houd u zich alstublieft ook aan die maatregelen, houd u zich aan die regels. Over het algemeen gaat het in Veldhoven ook heel goed en daar ben ik ook heel trots op.

Maar er zijn ook zorgen; zorgen over de gezondheid, zorgen over de toekomst. En het liefst zou u uw naaste willen knuffelen. Bij uw ouders op bezoek willen gaan. Bij de vrienden weer gezellig een barbecue organiseren. Maar dat gaat nog even niet. Er wordt nog even van u gevraagd om die afstand te bewaren.

Maar er zijn ook hele mooie initiatieven in Veldhoven: er worden kaartjes verzonden, er worden Facebookacties opgezet, beren achter de ramen, heel veel leuke dingen in Veldhoven die ik al gezien heb, heel veel goeie dingen. En ik denk dat u daar ook vooral…, of nou ja dat denk ik niet, u moét daar vooral mee doorgaan, want het is natuurlijk hartstikke fijn. Hartstikke goed om elkaar op die manier op hele nieuwe manieren te ontmoeten, elkaar een hart onder de riem te steken.

Blijf er voor elkaar, geef elkaar troost, zoek contact via Skype, Facetime, bedenk het, doe het, maar houd u alstublieft wel de richtlijnen van het RIVM en de overheid aan, want dan kunnen we elkaar binnenkort weer live zien en daar kijk ik naar uit.

En tot die tijd: let goed op uzelf, let goed op uw naasten en ik zie u graag binnenkort.

Tot ziens, het ga u goed!

Marcel Delhez 26 maart 2020

Tekst uit videoboodschap:

Beste Veldhovenaren,

Het is crisis. En niet zomaar een crisis, maar een crisis waarvan je niet weet wanneer die crisis voorbij is. Dat maakt je onzeker. Dat maakt dat je niet weet wat je moet gaan doen. Wanneer je wel de dingen kan gaan doen die je heel graag zou willen doen, bijvoorbeeld weer naar je ouders of naar je kinderen of naar je grootouders, weer naar school. Want deze crisis treft ons allemaal.

De kinderen die niet naar school kunnen, ik zei het al. De ouderen die we niet kunnen bezoeken, die eenzaam op hun kamer zitten. Verenigingen die niet door kunnen gaan, mensen die hun hele ziel en zaligheid in een vereniging hebben liggen en die plotseling niks meer te doen hebben. De crisis hakt er ook flink in. Denkt u eens aan alle mensen in de zorg, die dag en nacht voor ons klaar staan. Die nog net geen 24-uursdiensten hoeven te draaien, maar die ontzettend hard voor ons hun best doen. Maar dat geldt natuurlijk ook voor andere mensen in andere kritieke sectoren, die dag en nacht voor ons werken.

Of een ander voorbeeld van hoe de crisis erin hakt. Het kan heel positief zijn, een bruiloft die je gepland had met je geliefde. Die kan of geen doorgang vinden of heel beperkt. Hoe vervelend is dat. Maar misschien nog veel moeilijker is als je afscheid moet nemen van iemand. Afscheid moet nemen van een dierbare en dat de begrafenisondernemer tegen u zegt; u mag 10 mensen uitkiezen om bij de plechtigheid aanwezig te zijn. Dat hakt erin beste mensen.

Bedrijven, winkeliers, de horeca die gesloten moest worden op een zeker moment. Winkeliers die niet weten ‘moet ik open blijven of niet’. De supermarkten waar het ontzettend druk is, waarvan iedereen denkt ‘ik moét dat wc-papier nog hebben…’

Beste mensen, de supermarkten blijven gewoon open. We kunnen niet zonder en die zullen ook niet dicht gaan. Over de andere winkels; een andere manier van boodschappen doen? Ik weet het niet, het kan van uur tot uur veranderen. Maar één ding weet ik wel; de crisis is nog niet voorbij en de crisis kan dus nog wel even voortduren. We hebben elkaar dus heel hard nodig in deze tijd. Zoek steun bij elkaar, voor zover dat kan, want die 1,5 meter afstand van elkaar, die hebben we natuurlijk wel nodig. En natuurlijk niet in gezinsverband, want u leeft bij elkaar, u woont bij elkaar. Als u tenminste het geluk heeft in een gezin of met meerderen thuis te zijn. Heel veel mensen hebben dat geluk niet. Die hebben niet die arm om hun heen of ’s avonds even een zoen voor het slapen gaan. Denkt u aan die mensen die dat wel nodig hebben. Die virtuele knuffels die we op Facebook heel veel voorbij zien komen of op Instagram: blijf dat ook doen.

Probeer middelen uit die u misschien nog nooit geprobeerd heeft via uw telefoon, of via een laptop. Vraag uw buren eventueel om hulp, op gepaste afstand uiteraard, om dat voor elkaar te krijgen. Want dat ontmoeten, op een andere manier, is ook een vorm van ontmoeten waar u misschien moed uit kunt putten. Ik zou zeggen; doe dat dan ook met zijn allen. Ik zie ook heel veel mooie initiatieven ontstaan in Veldhoven en daar ben ik ook ontzettend trots op. Er worden kaartjes verstuurd, cadeautjes afgegeven, boodschappen gedaan voor elkaar, heel veel initiatieven in de diverse wijken zie ik voorbij komen en als ik het zie, beste mensen, ga daar vooral ook mee door.

Help elkaar, niet alleen vandaag, maar ook morgen en volgende week en misschien wel volgende maand. Het is mooi om te zien hoe wij met elkaar die verbinding op deze wijze zoeken. En ik zei al; blijf dat dan ook vooral doen. Laten we er voor elkaar zijn, laten we er ook voor elkaar blijven zijn. Heb oog voor elkaar, let op elkaar. En ja, luister en kijk tv, radio, volg die richtlijnen op die het RIVM, die onze overheid aan ons geeft. Het ga u goed!

Marcel Delhez 17 maart 2020

Beste Veldhovenaren,

Het coronavirus heeft veel impact op onze samenleving. We kunnen spreken van een ware crisis die ons allemaal in de greep houdt. Iedere dag zijn er meldingen van nieuwe besmettingen, maar gelukkig ook van mensen die weer beter worden gemeld. Er zijn verregaande maatregelen genomen en we weten nu niet of dat voldoende is. Die maatregelen zijn hard nodig en raken ons allemaal. Kinderen die niet meer naar school kunnen, thuiswerken krijgt een nieuwe dimensie, uit eten en sporten in groepsverband zit er even niet meer in. Dat is nu ook nodig om uiteindelijk de mensen die echt ziek worden ook goed te kunnen verzorgen. Een te grote piek in het aantal mensen dat daadwerkelijk tegelijkertijd intensieve zorg nodig heeft kunnen we niet aan in de ziekenhuizen.

Samen met de wethouders leef ik enorm mee met iedereen. Het is goed om te zien dat juist in tijden van crisis er nog meer verbinding ontstaat en dat mensen er voor elkaar zijn. Even dat extra telefoontje naar diegene die het nu moet doen zonder de gebruikelijke bezoekjes van hun kinderen of buren, even die tas met boodschappen voor de deur zetten, even een kaartje in de bus doen. Gewoonweg omkijken naar elkaar en laten weten dat je er bent voor de ander.

Dat is de kracht die in ons allemaal zit, daar ben ik van overtuigd. Dat merk ik ook aan de diverse mooie initiatieven die spontaan ontstaan in de wijken. Het is fijn dat die kracht en saamhorigheid juist op dit soort momenten naar boven komt. Daar mogen we trots op zijn met zijn allen.

Daarmee zijn de acute zorgen nog niet voorbij. Veel bedrijven staat het water al aan de lippen. Mensen met een beperking of die in een verzorgingstehuis wonen worden dubbel zo hard getroffen; bezoek blijft thuis en de activiteiten zijn gestaakt. Sportclubs, verenigingen en andere maatschappelijke instellingen vragen zich af hoe het nu verder moet. Samen met het Rijk, de regio en ook in Veldhoven zelf wordt hard gewerkt om het leed zo goed als mogelijk te beperken. Maar het gaat pijn doen voor velen onder ons. Dat besef ik maar al te goed en de oplossing heb ik ook niet meteen voorhanden. Laten we met z’n allen eerst proberen de pandemie te laten stoppen en het dragelijk te maken voor hen die het hard nodig hebben.

Ondertussen werken de wethouders samen met de ambtelijke organisatie aan de periode hierna. We zullen elkaar hard nodig hebben in deze tijd! Dank jullie wel alvast!

Marcel Delhez
Burgemeester

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek