Energiebesparing en duurzame energie

Gemeente Veldhoven biedt u de helpende hand om minder energie te verbruiken of uw energie te verduurzamen.

Advies van Veldhoven duurzaam

U kunt advies vragen over (duurzame) energie bij de lokale energiecoöperatie ‘Veldhoven Duurzaam’ via www.veldhovenduurzaam.nl. Dit is een onafhankelijke vereniging van vrijwilligers die u advies kan geven over isolatie, gas bespaartips, warmteverlies analyse, zelf warmte opwekken en zonnepanelen. Veldhoven Duurzaam maakt onderdeel uit van het Regionale Energieloket. Het Regionale energieloket is momenteel bereikbaar via telefoonnummer 085-0410041 op de volgende dagen:

  • Dinsdag van 9.00 - 12.00 uur
  • Donderdag van 9.00 - 12.00 uur

Digitaal is het loket bereikbaar via e-mail: info@hoebespaarikenergie.eu.

Energie-analyse met Wattcher

De Wattcher is een meetinstrument om u inzicht te geven in uw elektriciteitsverbruik en om u te helpen energie te besparen. Met de Wattcher kunt u zowel het huidige verbruik (in Watt) bekijken als het dagverbruik (in kWh). Ook kunt u een streefverbruik opgeven en aflezen hoeveel u boven of onder uw ideale verbruik zit (in %). Een Wattcher werkt minder goed als u zonnepanelen heeft, omdat de Wattcher display niet terug telt. Tijdens zonuren gaat het getal van de Wattcher dus omhoog, ook bij laag verbruik.

Wattcher lenen

  • Veldhovenaren kunnen (tegen betaling van € 20,- borg) de Wattcher 3 weken lenen bij de receptie van het gemeentehuis. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. We raden wel aan om telefonisch te informeren of er voldoende Wattchers aanwezig zijn. In een bijgeleverde handleiding staat hoe de Wattcher werkt
  • De Wattcher wordt door Veldhoven Duurzaam uitgeleend aan haar leden

Zonnescan Brabant: zonne-energie rendabel of niet

De Zonnescan Brabant is een hulpmiddel van de Provincie Noord-Brabant dat eenvoudig, gratis en snel voor uw dak berekent of zonne-energie voor u rendabel kan zijn. Voer uw adresgegevens in op de www.zonnescanbrabant.nl. U ziet dan uw pand, waarbij meteen wordt aangegeven of uw pand wel of niet geschikt is voor zonne-energie. Ook ziet u wat de maximale opbrengst is, welke installatie geadviseerd wordt, wat de benodigde investering is, hoe snel u deze investering heeft terugverdiend en de vermindering van CO2-uitstoot. U kunt de gegevens opslaan als PDF. De Zonnescan wordt regelmatig geactualiseerd op nieuwe ontwikkelingen en marktprijzen. Het is daardoor zinvol om regelmatig te kijken of door nieuwe ontwikkelingen uw dak mogelijk wel rendabel is.

Zonnepanelen plaatsen

Voor een kostenberekening van het plaatsen van zonnepanelen en voor technische details kunt u professioneel advies inwinnen bij een erkend installateur. Ook kunt u advies vragen over de aanschaf, werking en wat er bij de plaatsing van zonnepanelen komt kijken bij de lokale energiecoöperatie ‘Veldhoven Duurzaam’ via www.veldhovenduurzaam.nl. De energiecoöperatie levert zelf geen zonnepanelen.
Het plaatsen van zonnepanelen is vergunningvrij, behalve voor gemeentelijke en rijksmonumenten en rijksbeschermde stadsgezichten. U moet wel aan een aantal regels voldoen. Deze vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Gaat het om een gemeentelijk of rijksmonument? Neem dan voor overleg contact op met de gemeente.

Deelname aan Zonnepark Welschap of Vooraard

Wilt u graag gebruik maken van Duurzame Energie en eigen zonnepanelen zijn voor u geen oplossing, dan kunt u deelnemen aan een Zonnepark. Woont u in de postcodes 5501 t/m 5503 of 5505 t/m 5509 dan kunt u deelnemen aan Zonnepark Welschap. Energiecoöperatie Welschap gaat een zonnepanelenpark van 2,5 hectare met 12.000 zonnepanelen ontwikkelen op de militaire vliegbasis Eindhoven. Deelname is financieel aantrekkelijk door de zogenaamde postcoderoosregeling, waarbij bewoners in de genoemde postcodes gedurende 15 jaar stroom kunnen afnemen zonder energiebelasting. De regeling is ook geschikt voor huurders. Meer informatie en aanmelden via www.zonneparkwelschap.nl.

Gemeente Veldhoven is een eigen zonnepark aan het ontwikkelen aan de Vooraard. Deelname hieraan is niet gebonden aan een postcode. U kunt zich hiervoor nog niet aanmelden. Medio oktober 2018 wordt informatie hierover gepubliceerd in het Veldhovens Weekblad.

Subsidie?

Wilt u weten of u eventueel in aanmerking komt voor een subside voor energiebesparende maatregelen? Doe de check op EnergieSubsidiewijzer.

Bekijk ook

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek