Energiebesparing en duurzame energie

We willen graag met zo veel mogelijk mensen samenwerken om de klimaatverandering tegen te gaan. Daarvoor moeten we ons energieverbruik verminderen en verduurzamen. We kunnen ook zelf energie opwekken, bijvoorbeeld via zonnepanelen.

Samenwerken aan de energie van morgen

Alle gemeenten in Nederland kijken hoe we in de toekomst het beste met onze energievoorziening kunnen omgaan. We willen meer duurzame energie en minder afhankelijk zijn van aardgas.

Waar gaat het dan over?

 • Energiebesparing: Energie die we niet gebruiken, hoeven we ook niet op te wekken. Vandaar dat energie besparen een belangrijk thema is, waar we inwoners en ondernemers hard bij nodig hebben
 • Opwek duurzame energie: We willen dat de energie die we gebruiken goed is voor mens en milieu. We willen zo min mogelijk vervuilende grijze energie gebruiken door zelf duurzame energie op te wekken. Op steeds meer huizen, bedrijven en maatschappelijke gebouwen zien we zonnepanelen, ook in Veldhoven. Naast zonnedaken zullen we ook kijken naar mogelijkheden om duurzame energieopwekking grootschalig te organiseren. Bijvoorbeeld langs wegen, op braakliggende terreinen, in het buitengebied of met windmolens. We kijken daarbij ook naar wat de wensen van de omgeving zijn
 • Warmte: We kijken waar er in de regio warmtebronnen zijn (nu en in de toekomst). Deze kunnen mogelijk een rol spelen in het verwarmen van onze huizen en andere gebouwen

Samenwerking in de regio

In de regio Zuidoost-Brabant werken 21 gemeenten hierin samen: de Metropoolregio Eindhoven. Samen maken we keuzes die leiden tot besparing van energie, opwekking van duurzame elektriciteit en de energie-infrastructuur. Deze keuzes komen in de Regionale Energiestrategie (RES).

Meer info kunt u vinden op de website van MRE en op de pagina Duurzaamheid.

Advies voor u thuis

Iedereen kan thuis een bijdrage leveren aan het klimaat. Vele maatregelen, klein en groot, zijn mogelijk en dragen bij. Niet alleen aan een duurzamer morgen, maar ook aan het comfort en de gezondheid van uw woning. En duurzame investeringen zijn vaak ook nog eens goed voor uw portemonnee! Diverse partijen en kanalen staan voor u klaar om u van advies te voorzien.

Advies van Veldhoven Duurzaam

Wilt u er thuis eens met een deskundige over praten? De vrijwilligers van Veldhoven Duurzaam  geven u graag advies over energie, isolatie, gas besparen, warmteverlies-analyse, zelf warmte opwekken en zonnepanelen. Kijk voor meer info op www.veldhovenduurzaam.nl

Advies van het Energieloket Veldhoven

Bij het Energieloket Veldhoven kunnen bewoners terecht voor al hun vragen over het verduurzamen van de woning. Wat is er allemaal mogelijk? Welke subsidies zijn er? En hoe vindt u een betrouwbaar bedrijf voor het uitvoeren van duurzame maatregelen. Het Energieloket bestaat uit een online kennisbank en een klantcontactcentrum voor uw vragen per telefoon en e-mail. Tevens kunt u terecht voor een gratis HuisScan en het vrijblijvend opvragen van offertes bij installateurs. Ga naar regionaalenergieloket.nl/veldhoven en ontdek hoe u uw woning duurzamer kunt maken.

Online advies

Energiecoaches

Veldhoven heeft 4 enthousiaste energiecoaches. Deze opgeleide vrijwilligers adviseren mede-Veldhovenaren hoe u thuis energie kunt besparen. Dat gaat niet om grote maatregelen maar juist om kleine, makkelijke acties. Ook voor huurders! Samen met u neemt een coach het energieverbruik en de woning door. Daarna krijgt u een advies, zodat u aan de slag kunt. Voor het milieu én voor uw portemonnee! De hulp van een energiecoach is gratis. We bieden dit aan in samenwerking met Energiebox. Meer informatie kunt u vinden op de website van Energiebox.

Leningen en subsidies

 • De gemeente Veldhoven heeft geen subsidie voor maatregelen voor verduurzaming, zoals isolatie, zonnepanelen, warmteterugwinning of een zonneboiler. Er is wel een Stimuleringslening van de gemeente Veldhoven, onder andere voor maatregelen voor verduurzamen van de woning
 • Er zijn ook diverse landelijke subsidies en leningen beschikbaar. Wilt u weten of u subsidie kunt krijgen voor energiebesparende maatregelen of duurzame energie? Doe de check op EnergieSubsidiewijzer
 • De landelijke Energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw huis te financieren. Meer informatie hierover vindt u op www.energiebespaarlening.nl

Projecten Energie Besparen

Energie-analyse met Wattcher

De Wattcher is een meetinstrument om u inzicht te geven in uw elektriciteitsverbruik en om u te helpen energie te besparen. U kunt zowel het huidige verbruik (in Watt) bekijken als het dagverbruik (in kWh) bekijken. Ook kunt u een streefverbruik opgeven en aflezen hoeveel u boven of onder uw ideale verbruik zit (in %). Een Wattcher werkt het best als u geen zonnepanelen heeft, De Wattcher-display kan namelijk niet terugtellen (in een huis met zonnepanelen loopt de weergave van het verbruik tijdens zonuren dus toch op). 

Wattcher lenen:

 • Veldhovenaren kunnen (tegen betaling van € 20,- borg, gepast geld) de Wattcher 3 weken lenen bij de receptie van het gemeentehuis. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. We raden wel aan om telefonisch te informeren of er voldoende Wattchers aanwezig zijn. In een bijgeleverde handleiding staat hoe de Wattcher werkt.
 • Energiecoöperatie Veldhoven Duurzaam leent ook Wattchers uit aan haar leden. Log voor meer informatie in op www.veldhovenduurzaam.nl.

Themabijeenkomsten Veldhoven Duurzaam

Onze eigen lokale energiecoöperatie Veldhoven Duurzaam organiseert een reeks thema bijeenkomsten over energie. De bijeenkomsten zijn gericht op de praktijk bij u thuis en geven u handvatten om aan de slag te gaan met het realiseren van energiemaatregelen. Ook is er ruim gelegenheid voor het stellen van vragen. In verband met corona worden de bijeenkomsten gegeven in de vorm van online webinars. De inhoud van de webinars die reeds hebben plaatsgevonden (Ventilatie en Zonnepanelen) staan als samenvatting op de website van Veldhoven Duurzaam

Onderstaande de thema’s van de webinars:

 • Ventilatie
 • Waterzijdig inregelen
 • Subsidies en duurzaamheid leningen
 • Warmtepomp
 • Energie opslag
 • Zonnepanelen (2x)

De planning van de webinars en meer informatie hierover is te raadplegen op de website van Veldhoven Duurzaam of op te vragen via info@veldhovenduurzaam.nl.

Projecten Energie Opwekken

Zonnepanelen plaatsen

Voor een kostenberekening van het plaatsen van zonnepanelen en voor technische details kunt u ook professioneel advies inwinnen bij een erkend installateur. Het plaatsen van zonnepanelen is vergunningvrij, behalve voor gemeentelijke en rijksmonumenten en rijksbeschermde stadsgezichten. De regels waaraan u daarbij moet voldoen, vindt u op de website van de Rijksoverheid. Gaat het om een gemeentelijk of rijksmonument? Neem dan voor overleg contact op met de gemeente.

Zonnescan Brabant: zonne-energie rendabel of niet

Voer uw adresgegevens in op www.zonnescanbrabant.nl en bereken gratis of zonnepanelen voor u rendabel zijn. U ziet uw pand en of het dak wel of niet geschikt is voor zonne-energie. Ook ziet u de maximale opbrengst, een advies voor een installatie, de benodigde investering, hoe snel u deze investering terugverdient en de vermindering van CO2-uitstoot. U kunt de gegevens opslaan als PDF. De website bevat regelmatig nieuwe informatie. Het is daardoor zinvol om regelmatig te kijken of door nieuwe ontwikkelingen uw dak mogelijk wel rendabel is.

Zonnepark Welschap

Wilt u graag gebruikmaken van duurzame energie, maar zijn eigen zonnepanelen geen optie? Overweeg dan deelname aan een zonnepark. Bijvoorbeeld zonnepanelenpark Welschap. In dit park van 2,5 hectare liggen 12.000 panelen. Bewoners van de postcodegebieden 5501 t/m 5503 of 5505 t/m 5509 kunnen 15 jaar lang stroom afnemen zonder energiebelasting. De regeling is ook geschikt voor huurders. Meer informatie en aanmelden kan via www.zonneparkwelschap.nl. Er is erg veel interesse in deelname aan dit zonnepark. Het is mogelijk dat u op een wachtlijst komt.

Ecologische zonneweide Vooraard

Op een perceel van 1,6 hectare aan de Vooraard heeft het bedrijf Rooftop Energy een ecologische zonneweide ontwikkeld met 5.900 zonnepanelen. Deze leveren samen ongeveer 1,4 miljoen kWh elektriciteit per jaar. Dat is vergelijkbaar met het electriciteitsverbruik van zo'n 400 huishoudens. Naast de techniek is er ook aandacht voor biodiversiteit. Er is een bloemenweide onder de zonnepanelen. Dit is mogelijk doordat:

 • De zonnepanelen zijn gemaakt van dubbelglas met een transparante tussenlaag. Zo komt er genoeg licht doorheen voor plantengroei. De panelen dimmen heel fel zonlicht; dat gaat uitdroging van de bodem eronder tegen.
 • De panelen verhoogd staan op palen. Eronder ontstaat zo ruimte voor plantengroei
 • Er zit voldoende ruimte tússen de panelen. Hierdoor kan het regenwater de bodem en de planten goed verspreid bereiken

Bekijk ook

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek