Volg opgravingen Huysackers via webcam

Woensdag 17 mei 2017

Tijdens archeologisch onderzoek aan de Roskam is een bijzondere vondst gedaan. Op de plek waar de woonwijk Huysackers komt, is een goed bewaard grafveld uit de vroege middeleeuwen aangetroffen. Archeologen en specialisten en studenten van de Universiteit Leiden graven dit grafveld op van 17 tot 27 mei. Belangstellenden kunnen de werkzaamheden online volgen.

Het grafveld bestaat uit 21 begravingen, aangelegd op een (voormalig) erf van een Merovingische boerderij. Het dateert uit de periode van circa 450 tot 725, de Merovingische tijd genoemd. Ter plaatse zijn waarschijnlijk twee generaties van dezelfde familie begraven. De overledenen kregen vaak bijzondere grafgiften mee. Mannen kregen bijvoorbeeld krijgeruitrustingen met zwaarden, een lans en een schild mee. Vrouwen en kinderen werden regelmatig begraven met fraaie kralensnoeren, mantelspelden en hangers, ingelegd met halfedelsteen.

Kijk mee via de webcam

Rondom het grafveld staat een hek en er is 24 uurs camerabewaking aanwezig. Op de bewakingscamera is een webcam geïnstalleerd, waardoor het voor iedereen mogelijk is om online alle werkzaamheden te kunnen volgen. Kijk daarvoor op op de pagina opgravingen grafveld. Hier wordt ook een blog bijgehouden.

Rondleidingen

Een à twee keer per week geven de archeologen een rondleiding, de eerste start vrijdagmiddag 19 mei om 15.00 uur. De volgende rondleidingen worden aangegeven op de blog. Het grafveld ligt direct ten noorden van de Roskam (de verbindingsweg tussen Sondervick en Zittard). De opgraving bevindt zich wat meer aan de kant van Zittard.

Graf opgravingen maart 2017

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek