Inzameling restafval onder de loep

Woensdag 12 juli 2017

De gemeente Veldhoven streeft naar betere afvalscheiding. Hoe tevreden zijn de Veldhovenaren over de inzamelmethode bij woonhuizen? Wat zijn de resultaten en hoe zit het met de kosten? Wat kan er beter? Regelmatig bekijken we een van de afvalstromen.

Restafval

Afgelopen jaar (oktober 2015 - oktober 2016) haalden we in Veldhoven bijna 6 miljoen kilo afval op in de grijze container. Het jaar daarvoor was dat nog ruim 9 miljoen kilo; een daling met maar liefst 35%. En dat is goed nieuws! Het betekent immers dat ruim 3 miljoen kilo afval niet verbrand is.

Grafiek restafval in kilo's vergelijking 2015 en 2016

De kosten

Het inzamelen en verbranden van het restafval kostte afgelopen jaar bijna 1,4 miljoen euro. Deze kosten worden via de afvalstoffenheffing verhaald op de inwoners. Als er alleen nog maar écht restafval ingezameld en verbrand wordt, kunnen deze kosten flink omlaag.

Inwonerstevredenheid

Veldhovenaren waarderen de inzameling van restafval met rapportcijfer 7,3. Een ruime voldoende dus. Het belangrijkste punt van kritiek is dat de grijze container nog maar eens per vier weken wordt geleegd. Toch laten we dat zo; bij goede afvalscheiding is die frequentie meer dan voldoende.

Soorten afval die mensen in de grijze bak doenWat zit er in die bak?

De gemeente laat elk jaar onderzoeken wat er allemaal in de grijze kliko terechtkomt. Zo’n sorteeranalyse wordt met de hand uitgevoerd op basis van streekproeven in verschillende wijken. De analyse van 2016 maakt het volgende duidelijk:

  • Van die bijna 6 miljoen ingezamelde kilo’s is maar 21,5% écht restafval.
  • De rest - liefst 78,5% - bestaat uit afvalsoorten die nog geschikt zijn voor recycling. Er worden dus nog héél veel kilo’s onnodig verbrand als restafval. Erg jammer, het kost veel geld én is erg slecht voor het milieu.

Conclusie: we zijn op de goede weg, er is nog veel ruimte voor verbetering.

Doe GFT en etensresten in de groene kliko!

In het huidige restafval zit nog bijna 34% GFT+E. Dat is eerlijk gezegd een beetje vreemd: de grijze container wordt immers maar eens per vier weken geleegd. Dat zorgt al gauw voor geuroverlast en ongedierte, zeker in de zomermaanden. Het is veel logischer om GFT+E in de groene kliko te doen; deze wordt immers elke week geleegd. Doet u mee?

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek