Vuurwerk: let op elkaar!

Donderdag 9 november 2017

De jaarwisseling komt dichterbij en er ontstaan weer vuurwerkkriebels bij de liefhebbers. Vuurwerk kan zeker erg mooi, leuk en spannend zijn, maar brengt helaas ook risico’s met zich mee. Er kan door vuurwerk (ernstig) lichamelijk letsel of schade ontstaan. Ook kan overlast ontstaan door het afsteken ervan. 

Vuurwerk​Om te voorkomen dat het mis gaat, is vuurwerk aan strikte regels gebonden. Er zijn bijvoorbeeld regels over de verkoop, opslag en het gebruik van vuurwerk. Zo mag alleen tijdens de jaarwisseling tussen 18:00 uur in de avond en 02:00 uur in de nacht worden afgestoken. Ook moet vuurwerk voldoen aan strenge kwaliteits- en keuringseisen. Bepaalde soorten vuurwerk zijn in Nederland altijd illegaal, omdat het te krachtig is of niet gekeurd is.

Illegaal vuurwerk

Helaas zijn veel vuurwerkliefhebbers zich niet altijd bewust van de risico’s en regels of houden hier geen rekening mee. Elk jaar vallen er weer slachtoffers door vuurwerk. Zeker ook jongeren onderschatten regelmatig de risico’s en kiezen voor spanning en sensatie. Zij maken bijvoorbeeld onvoorspelbare vuurwerkbommen of kopen (via internet) illegaal vuurwerk uit het buitenland. Dit komt steeds vaker via postpakketten binnen, of jongeren halen het zelf op in omliggende landen. De politie treft bovendien regelmatig (illegaal) vuurwerk aan in woningen. In veel van deze gevallen heeft zoon of dochter dit vuurwerk in huis verstopt, bijvoorbeeld in een kast of onder het bed. Dit is strafbaar. Al bij kleine hoeveelheden (illegaal) vuurwerk kunnen hierdoor zéér gevaarlijke situaties ontstaan. Vaak blijkt in deze situaties dat ouders niet door hadden dat hun kind vuurwerk had gekocht en verstopt in de woning. Naast deze veiligheidsrisico’s ontstaat ook elk jaar schade door vuurwerk. Bijvoorbeeld aan huizen of auto’s. Op verschillende plekken in de gemeente ervaart men al ver voor de jaarwisseling overlast door vuurwerk. Kinderen/dieren schrikken bijvoorbeeld van het harde geluid en prullenbakken worden opgeblazen.

Samenwerking instanties

Gemeente Veldhoven, de politie, het Sondervick College en Bureau Halt werken actief samen om vuurwerkongelukken en overlast te voorkomen. Er wordt geïnvesteerd in voorlichting op scholen. Bij incidenten met vuurwerk op of rondom school wordt altijd de politie in kennis gesteld en Bureau Halt ingeschakeld. Ook kan het leiden tot sancties op school. Soms is een situatie zo ernstig, dat een betrokkene strafrechtelijk wordt vervolgd. Dit kan leiden tot hoge boetes en werkstraffen. De politie en gemeentelijke toezichthouders spreken jongeren ook op straat aan bij het overtreden van vuurwerkregels en het veroorzaken van overlast.

Tot slot vragen we iedereen, speciaal ouders/verzorgers en jongeren, om zeer voorzichtig om te gaan met vuurwerk. Als iedereen op een verantwoordelijke manier omgaat met vuurwerk, wordt de kans op ongelukken en overlast vele malen kleiner. Zo houden we vuurwerk voor iedereen veilig en leuk.

Meer informatie?

Meer weten over de regels en gevaren van vuurwerk? U vindt het onder andere op de website van de politie www.politie.nl/themas/vuurwerk. Een verboden situatie of vuurwerkoverlast melden kan bij de politie via telefoonnummer 0900-8844. Liever anoniem blijven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek