Buitenwerk: Onderhoud markering en belijning op wegen

Woensdag 29 november 2017

De gemeente Veldhoven onderhoudt de openbare ruimte. We doen dit om de gemeente een mooi en net aanzien te geven. Met Buitenwerk informeren we u iedere maand over een onderwerp waar we buiten aan werken.

‘Wegmarkering’  zijn alle tekens en lijnen die op het wegdek staan om het verkeer te geleiden. Een duidelijke belijning op de weg geeft aan waar je moet rijden en zorgt voor veiliger verkeer. Op het wegdek staan vooral onderbroken of doorgetrokken strepen. Dit om het middelpunt van de weg aan te geven of aan de zijkant van de weg om onder andere fietsstroken aan te geven. Daarnaast zijn er ook pijlen, haaientanden, blokken, kruizen en andere symbolen die aangeven wie voorrang heeft, op welke strook je moet rijden of waar je op moet letten.  Belijning is altijd wit, alleen als er wegwerkzaamheden worden uitgevoerd is er soms een tijdelijke gele belijning aangebracht.

Onderhoud belijning

Jaarlijks wordt na inventarisatie waar nodig nieuwe belijning aangebracht. Dit gebeurt bij droog weer. Er zijn verschillende manieren en materialen om wegmarkering aan te brengen zoals wegenverf, coating, thermoplast et cetera. Al deze materialen zijn slijtgevoelig. De ene soort gaat langer mee dan de andere. Dat hangt ook af van hoe het verkeer er overheen gaat: draaiend of in een rechte lijn. Belijning op een rotonde slijt harder dan belijning op een recht stuk weg. Maar gemiddeld genomen wordt de belijning om de zeven jaar opnieuw aangebracht.

markeringen en belijningen op de openbare weg

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek