Buitenwerk: Wintersnoeiwerk

Woensdag 27 december 2017

De gemeente Veldhoven onderhoudt de openbare ruimte. We doen dit om de gemeente een mooi en net aanzien te geven  Met Buitenwerk informeren we u iedere maand over een onderwerp waar we buiten aan werken.

Van begin januari tot eind maart snoeien of dunnen we op veel plaatsen de gemeentelijke beplanting. Eerst wordt de grove beplanting gesnoeid. Deze beplanting dient om zaken te camoufleren of als windkering. Daarom moet deze goed dicht blijven. Het snoeiwerk wordt uitgevoerd waar de beplanting dicht bij elkaar staat. Hierdoor groeit bovenin de beplanting tegen elkaar en komt er geen licht meer onder in de beplanting. Door lichtgebrek sterven onderin de takken af. Je kijkt dan door de beplanting en de wind waait er door. De beplanting vervult dan zijn functie niet meer. Door een gedeelte van de beplanting/bomen aan de grond af te zagen komt er weer licht. De afgezaagde beplanting groeit van onder uit aan en de gehandhaafde struiken krijgen weer licht waardoor ze nieuwe takken krijgen. Direct na het snoeien is het dan kaal maar binnen twee à drie jaar is de beplanting beter dicht dan voor het snoeien. Vogels voelen zich in een dichte beplanting beter op hun gemak en gaan daar eerder nestelen.

Veiligheid

Naast het snoeiwerk in bosplantsoen en grove heesters worden vanaf februari tot begin april de lage heesters gesnoeid. Op veel plaatsen moet  dit snoeiwerk uitgevoerd worden omdat de beplanting te hoog wordt. Hierdoor is er onvoldoende zicht voor het verkeer. Door het snoeien zijn mensen weer goed zichtbaar en voelen zij zich veiliger.

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek