Onkruid milieuvriendelijk bestrijden

Dinsdag 10 april 2018

Het is voorjaar. Nieuw groen komt boven de grond. Als het om (on)kruid gaat, is niet iedereen daar blij mee. Sommigen mensen gebruiken nog chemische bestrijdingsmiddelen om deze planten te verwijderen. Maar dit kan ook op een milieuvriendelijke manier, zodat de straat maar ook het grond- en oppervlaktewater schoon blijven.

Planten die voor ons op ongewenste plaatsen zoals het terras, het gazon of de tuin groeien, noemen we ook wel ‘onkruid’. Maar wist u dat allerlei insecten zich voeden met nectar en stuifmeel van de bloemen van deze kruiden? In het najaar voeden vogels zich met de onkruidzaden.

Enkele tips

Onkruid op verharding heeft meestal zand nodig om zich te vestigen. Door regelmatig het zand op te vegen kunt u voorkomen dat onkruid opkomt op de verharding. Met een onkruidkrabber en wat lichamelijke inspanning is dit onkruid tussen de voegen te verwijderen. De laatste jaren zijn er ook mobiele gasbranders, elektrische branders en stoomapparaten te koop.

Kale grond is een ideale kiemplek. Door op kale stukjes grond in uw border  bodembedekkers, struiken of bomen te planten, blijft er voor de onkruiden minder grond en licht over om te groeien. Houtsnippers, kiezels of antiworteldoek werken ook preventief. Vogels eten bladluizen van uw rozen, of slakken van uw hosta ‘s. Ook eten ze emelten, die zich voeden met uw gras. Door nestkasten op te hangen en met een vogelvriendelijke tuin, lokt u deze vogels.

Meer watervriendelijke tips of heeft u er één?

Meer tips kunt u vinden op www.schoon-water.nl, www.onkruidvergaat.nl en www.milieucentraal.nl. Heeft u zelf een milieuvriendelijke onkruidtip? Deze kunt u delen via www.schoon-water.nl/forum.

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek