Veldhoven krijgt ecologisch zonnepanelenpark

Dinsdag 3 juli 2018

Naast de sportvelden aan de Vooraard komt een bijzonder zonnepanelenpark. Een ecologisch zonnepanelenpark namelijk, met een combinatie van zonnepanelen en een bloemenweide. Veldhovenaren kunnen aan het zonnepanelenpark deelnemen door het kopen van aandelen zonne-energie. Meer informatie hierover volgt later dit jaar.

Langs het perceel aan de Vooraard ligt nu al een bloemenrand. Deze bloemenrand inspireerde de initiatiefnemer Leendert Florusse van Rooftop Energy BV tot het ontwikkelen van het ecologisch zonnepanelenpark. Daarmee krijgt de locatie een dubbele functie, namelijk ruimte voor biodiversiteit én opwekking van duurzame energie. In een druk stedelijk gebied waar natuur en bebouwing met elkaar concurreren is dat een mooie combinatie.

Ruimte voor plantengroei

De zonnepanelen worden op zo’n manier geplaatst, dat planten die eronder groeien voldoende ruimte, licht en water krijgen. Daarom worden de panelen verhoogd opgesteld, met genoeg tussenafstand. De panelen zelf worden in dubbel glas gelegd en krijgen een transparante tussenlaag, zodat er voldoende licht doorheen kan.

Energieopbrengst

Het perceel waar het  zonnepanelenpark komt, is ruim anderhalve hectare groot. Er komen bijna 6.000 zonnepanelen met een hoog rendement. Naar verwachting kan het zonnepanelenpark per jaar circa 1,4 miljoen kWh aan energie opwekken, vergelijkbaar met het stroomverbruik van zo’n 400 huishoudens. Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar ongeveer 3.500 kWh. Daarmee levert het zonnepanelenpark een belangrijke bijdrage aan het verduurzamen van het Veldhovense energieverbruik.

Deelnemen

Bedrijven en bewoners in Veldhoven kunnen deelnemer worden in de realisatie van zonnepanelenpark Vooraard, door aankoop van een aandeel zonne-energie. Deelname staat los van uw eigen energieverbruik en uw energieleverancier en ook los van uw postcode. Iedereen kan dus deelnemen. Over hoe dat precies in zijn werk gaat, volgt in oktober van dit jaar meer informatie. Wij informeren u daarover via het gemeentenieuws in het Veldhovens Weekblad en via onze Facebookpagina.

Omgevingsvergunning in procedure

Voor het zonnepanelenpark aan de Vooraard werd in 2016 een tijdelijke omgevingsvergunning voor 10 jaar verleend. Deze periode bleek te kort voor een rendabele exploitatie. Daarom is nu een nieuwe omgevingsvergunning voor 20 jaar in procedure gebracht. Belanghebbenden hebben de mogelijkheid om hiertegen bezwaar te maken. Zie hiervoor ook de rubriek Officiële Bekendmakingen in het gemeentenieuws of www.overheid.nl.

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek