Werkzaamheden in bossen van Toterfout-HalfMijl

Donderdag 5 juli 2018

De gemeente Veldhoven voert groot onderhoud uit in de bossen van Toterfout-Halfmijl. Tussen 15 juli en 15 oktober wordt het bos uitgedund door bomen te kappen. We vinden dit vervelend voor iedereen die in de zomer liefst wil genieten van de natuur en de rust in dit gebied en we vragen uw begrip voor de overlast.

Waarom in de zomer

Het bosgebied Toterfout-Halfmijl is in zijn geheel een rijksmonument, vanwege de vele grafheuvels die er liggen. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) heeft als belangrijkste voorwaarde gesteld dat bij bosonderhoud ‘insporing’ moet worden voorkomen. Insporing betekent schade aan de bodem door het wegzakken van de gebruikte machines. Daarom zijn we verplicht om het onderhoud in de zomerperiode uit te voeren. Dan is de bodem normaal gesproken op zijn droogst, is de kans op regen het kleinst en wordt bodemschade beperkt of voorkomen. Ook gebruiken we machines met rupsbanden of brede (lucht)banden, om schade aan de bosbodem te beperken.

Zorg voor de dieren

Vóór de start van de werkzaamheden controleert de aannemer het gebied op de aanwezigheid van vogel-, insecten en dierennesten, volgens de Gedragscode Natuurbeheer 2016-2021. Alle gevonden locaties worden geregistreerd en in het veld gemarkeerd. Zo zorgt de aannemer ervoor dat geen verstoring plaatsvindt.

De bossen van Toterfout-Halfmijl

Deze bossen zijn in de jaren 1930 – 1960 aangeplant als productiebos met één boomsoort. Nu doen we ons best om het productiebos van vroeger te ontwikkelen tot een gevarieerd en structuurrijk bos, met veel boomsoorten die in deze streek van nature voorkomen, zoals inlandse kers, berk, beuk, linde, lijsterbes en eik. Door het bos uit te dunnen krijgen de bomen die we willen behouden meer licht en groeikansen. In zo’n natuurlijk bos vinden ook veel planten en diersoorten een prettig leefgebied.

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze informatie? Neem dan contact met ons op.  Stuur een e-mail naar gemeente@veldhoven.nl en zet in de onderwerpregel ‘Onderhoud bossen Toterfout-Halfmijl’. U kunt ons natuurlijk ook bellen, via het algemene telefoonnummer 14 040.

Plattegrond bosgebeid zaagwerkzaamheden

Plattegrond bosgebeid zaagwerkzaamheden

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek