Alcoholcontrole bij minderjarigen in uitgaansgebied Oerle

Maandag 26 november 2018

Zorgen over het drinken van alcohol door minderjarigen hebben ertoe geleid dat de gemeente Veldhoven, de politie en Halt in de nacht van 24 op 25 november 2018 hebben gecontroleerd op alcoholgebruik bij minderjarige jongeren in Oerle. Net als bij eerdere alcoholcontroles waren er weer veel jongeren onder de 18 jaar onder invloed van alcohol.

Van de 140 minderjarige jongeren die een blaastest hebben gedaan, waren maar liefst 59 jongeren onder invloed van alcohol. Van deze 59 minderjarige jongeren, waren 15 jongeren dusdanig onder invloed dat er sprake was van openbaar dronkenschap. Er zijn zelfs 3 ambulanceonderzoeken uitgevoerd vanwege de gevaarlijk hoge alcoholpromillages. Ouders van alle minderjarige onder invloed zijn ter plaatse gebeld en op de hoogte gebracht. Een aantal van hen is hun kind komen ophalen. Gemeente, politie en partners maken zich zorgen over het alcoholgebruik onder jongeren, het indrinkgedrag, en de rol van de horeca.

In gesprek

De minderjarige drinkers en hun ouders ontvangen een persoonlijke uitnodiging van de burgemeester voor een bijeenkomst om met elkaar in gesprek te gaan over alcoholgebruik, drugs en veilig uitgaan. Dit gesprek, en de resultaten van de actie, gebruiken we om met onze partners gericht en preventief te werk te gaan om het gedrag positief te beïnvloeden.

Waarom zorgen over alcoholgebruik?

Het gebruik van alcohol door een minderjarige kan leiden tot verschillende problemen. Alcoholgebruik op minderjarige leeftijd is van invloed op de ontwikkeling van de hersenen. Dit kan op korte termijn leiden tot concentratie- en leerproblemen, maar bijvoorbeeld ook tot een groter verslavingsrisico op latere leeftijd. Een ander risico van alcoholgebruik is dat remmingen verdwijnen. Het is gebleken dat jongeren onder invloed eerder overlast veroorzaken, betrokken raken bij geweldsincidenten of verkeersongevallen, en onveilige seks hebben. Soms verschijnen foto’s of filmpjes van jongeren onder invloed in de (social) media. Hier kunnen zij last van krijgen en houden. Alcohol is dus een risicovol product, zeker voor minderjarigen.

Online informatie, of persoonlijk contact?

Voor vragen over alcoholgebruik en/of manieren om dit als ouder positief te beïnvloeden kunt u online informatie vinden op onder andere www.pratenmetuwkind.nl en www.uwkindenalcohol.nl.

Uiteraard bent u ook altijd welkom om contact op te nemen met het Centrum voor Jeugd en Gezin. U kunt hen op werkdagen tussen 10.00 uur en 16.00 uur bereiken via 040-2584113.

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek