Vuurwerk: let op elkaar!

Maandag 26 november 2018

De jaarwisseling komt dichterbij en er ontstaan weer vuurwerkkriebels bij de liefhebbers. Vuurwerk kan zeker erg mooi, leuk en spannend zijn, maar brengt helaas ook risico’s met zich mee. Er kan door vuurwerk (ernstig) lichamelijk letsel of schade ontstaan. Ook kan overlast ontstaan door het afsteken ervan. Houd rekening met elkaar. 

Om te voorkomen dat het mis gaat, is vuurwerk aan strikte regels gebonden. Er zijn bijvoorbeeld regels over de verkoop, opslag en het gebruik van vuurwerk. Zo mag alleen tijdens de jaarwisseling op 31 december tussen 18.00 uur in de avond en 02.00 uur in de nacht worden afgestoken. Ook moet vuurwerk voldoen aan strenge kwaliteits- en keuringseisen. Bepaalde soorten vuurwerk zijn in Nederland altijd illegaal, omdat het te krachtig of niet gekeurd is.

Illegaal vuurwerk

Helaas zijn veel vuurwerkliefhebbers zich niet altijd bewust van de risico’s en regels of houden hier geen rekening mee. Elk jaar vallen er weer slachtoffers door vuurwerk. Zeker ook jongeren onderschatten regelmatig de risico’s en kiezen voor spanning en sensatie. Zij maken bijvoorbeeld onvoorspelbare vuurwerkbommen of kopen (via internet) illegaal vuurwerk uit het buitenland. Dit komt steeds vaker via postpakketten binnen. Ook halen jongeren het zelf op in omliggende landen. De politie treft bovendien regelmatig (illegaal) vuurwerk aan in woningen. In veel van deze gevallen heeft zoon of dochter dit vuurwerk in huis verstopt, bijvoorbeeld in een kast of onder het bed. Dit is uiteraard zeer gevaarlijk en dus strafbaar en het bezit kan leiden tot hoge boetes, gevangenisstraf en het tijdelijk sluiten van de woning.

Veiligheidsrisico’s en overlast

Al bij kleine hoeveelheden (illegaal) vuurwerk kunnen zéér gevaarlijke situaties ontstaan. Naast deze veiligheidsrisico’s veroorzaakt vuurwerk ook elk jaar schade. Bijvoorbeeld aan huizen of auto’s. Ook ervaart men op wisselende plekken in de gemeente al ver voor de jaarwisseling overlast door vuurwerk. Kinderen/dieren schrikken van het harde geluid en prullenbakken worden opgeblazen.  Als iedereen op een verantwoordelijke manier omgaat met vuurwerk, wordt de kans op ongelukken en overlast vele malen kleiner. Zo houden we vuurwerk voor iedereen veilig en leuk.

Integrale aanpak: hoge boetes en zelfs sluiting!

Gemeente Veldhoven en de politie werken met verschillende instanties samen om vuurwerkongelukken te voorkomen en overlast/strafbare feiten aan te pakken. Overtreden van de regels omtrent vuurwerk kan leiden tot strafrechtelijke vervolging, hoge boetes en zelfs gevangenisstraf. Het aantreffen van (illegaal) vuurwerk in een woning of ander pand kan bovendien leiden tot het opleggen van bestuursrechtelijke sancties, zoals dwangsommen en/of het tijdelijk sluiten van een woning/pand. In het geval van een huurwoning, kan het leiden tot problemen met de huurovereenkomst.

Meer informatie?

Meer weten over de regels en gevaren van vuurwerk? U vindt het onder andere op de website van de politie www.politie.nl/themas/vuurwerk.html. Een verboden situatie of vuurwerkoverlast melden kan bij de politie via telefoonnummer 0900-8844. Liever anoniem blijven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Zo houden we samen onze buurten veilig en leefbaar!

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek