Drank en drugs: hoe gaan jullie hiermee om?

Maandag 7 januari 2019

De gemeente Veldhoven wil graag in gesprek gaan met ouders én tieners over het gebruik van alcohol en drugs. Daarom vindt op donderdag 24 januari 2019 de jaarlijkse bijeenkomst ‘Drank en drugs: hoe gaan jullie hiermee om?’ plaats in het gemeentehuis van Veldhoven. Deze bijeenkomst staat in het teken van praktische informatie, verhalen van experts en het samen in gesprek gaan over alcohol- en drugsgebruik. Kom je ook langs?

Het gebruik van alcohol door een minderjarige kan leiden tot verschillende problemen. Alcoholgebruik op minderjarige leeftijd is van invloed op de ontwikkeling van de hersenen. Dit kan op korte termijn leiden tot concentratie- en leerproblemen, maar bijvoorbeeld ook tot een groter verslavingsrisico op latere leeftijd. Een ander risico van alcoholgebruik is het verdwijnen van remmingen. Jongeren onder invloed raken eerder betrokken bij overlast, geweldsincidenten of verkeersongevallen, en hebben eerder onveilige seks. Soms verschijnen foto’s of filmpjes van jongeren onder invloed in de (social) media. Hier kunnen zij last van krijgen en houden. Alcohol is dus een risicovol product, zeker voor minderjarigen.

Alcoholcontroles jongeren

Politie en gemeente controleren regelmatig op het gebruik van alcohol door jongeren. Zo is er in de nacht van 24 november op 25 november 2018 een blaasactie gehouden in de kern van Oerle. Van de 140 minderjarige jongeren die een blaastest hebben gedaan, waren maar liefst 59 jongeren onder invloed van alcohol, waarvan 15 jongeren dusdanig dat er sprake was van openbare dronkenschap. Er zijn zelfs 3 onderzoeken in de ambulance uitgevoerd vanwege de gevaarlijk hoge alcoholpromillages. Een zorgelijke uitkomst.

Bijeenkomst 24 januari

Je kunt vanaf 18.45 uur binnenlopen in het gemeentehuis, waar van 19.00 tot 20.30 uur de bijeenkomst  ‘Drank en drugs: hoe gaan jullie hiermee om?’ plaats vindt. Kinderarts Bas Zegers van het Maxima Medisch Centrum vertelt over de gevolgen van alcoholgebruik door jongeren op hun gedrag en gezondheid. Daarnaast zijn medewerkers van de politie, Bureau Halt, Cordaad Welzijn, Lumens, Novadic-Kentron Centrum en de gemeente Veldhoven aanwezig.

Het gesprek staat centraal. Ouders kunnen aan de hand van dilemma’s met elkaar en de professionals in gesprek en voor de aanwezige jongeren is een quiz georganiseerd. Na de afsluiting krijg je een leuke goodiebag mee. Alle Veldhovense ouders én jongeren zijn welkom!

Aanmelden

Om de bijeenkomst goed voor te kunnen bereiden, is het fijn om te weten of je komt en met hoeveel personen. Je kunt je eenvoudig aanmelden: stuur een e-mail naar gemeente@veldhoven.nl (onder vermelding van ‘Aanmelding bijeenkomst 24 januari 2019’) of bel het algemene nummer 14 040. Als u vragen heeft, neem dan gerust contact op met het cluster Integrale Veiligheid van de gemeente Veldhoven via telefoonnummer 14 040.

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek