Afrikaanse varkenspest: bedreiging voor varkens en wilde zwijnen

Maandag 28 januari 2019

De Afrikaanse varkenspest is in opmars in (Oost-)Europa. Deze ziekte leidt uiteindelijk tot een lijdensweg en de dood voor (hobbymatig en professioneel) gehouden varkens en wilde zwijnen. Het virus wordt overgebracht door zieke dieren onderling, maar ook door besmet varkensvlees als ham of worst. Gooi daarom géén etensresten in de natuur, maar laat deze uitsluitend achter in een gesloten afvalbak.

De Afrikaanse varkenspest is niet besmettelijk voor mensen, maar bedreigt wel miljoenen gehouden varkens en wilde zwijnen. Internationaal wordt samengewerkt om de ziekte te bestrijden. Dat vraagt dus ook om onze aandacht! Als u uw etensresten in een gesloten afvalbak gooit en niet in de natuur, draagt u bij aan het tegengaan van de verspreiding.

Wilde zwijnen in Veldhoven

Aan de zuidwestzijde van Veldhoven zijn wilde zwijnen gezien en actief. Bij de parkeerplaatsen van de Grote Vlasroot, de visvijver Vlasroot en het zandpad bij de Nagelmekerseweg zijn waarschuwingsborden geplaatst. Laten we er met zijn allen voor zorgen dat deze nare ziekte niet verspreid wordt.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de Afrikaanse varkenspest en wat u nog meer kunt doen om verspreiding te voorkomen? Op de website van NVWA is alle informatie te vinden.

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek