Erkenning voor levenloos geboren kindjes

Dinsdag 12 februari 2019

Sinds 3 februari 2019 kunnen ouders die dat wensen, hun levenloos geboren kindje laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP), ook als de geboorte al langer geleden plaatsvond. Registratie is geen verplichting.

De wetswijziging die hiervoor nodig was, kwam tot stand naar aanleiding van een petitie van een grote groep ouders. Zij ervaren het als een groot emotioneel gemis en als feitelijk onjuist dat hun levenloos geboren kindje niet in deze basisregistratie voorkomt. Met deze wetswijziging is nu het bestaansrecht van levenloos geboren kindjes erkend.

Aangifte en registratie

Om een levenloos geboren kindje te kunnen registreren in de BRP is een ‘Akte van geboorte (levenloos)’ nodig. Zo’n akte wordt opgemaakt in de gemeente waar het kindje ter wereld is gekomen. Daarna kan het verzoek worden gedaan tot registratie in de BRP. Registratie in de BRP kan persoonlijk of schriftelijk. Voor een persoonlijk verzoek moet u een afspraak maken. Kiest u voor een schriftelijk verzoek, download dan het formulier ‘verzoek tot opnemen kind op persoonslijst (PDF, 93.4 kB)’ en stuur dit ondertekend en met een kopie identiteitsbewijs naar ons op. U hoeft dan niet persoonlijk langs te komen.

Meer informatie

Heeft u vragen over deze procedure? De medewerkers van Burgerzaken beantwoorden ze graag.

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek