Eerste vuilniswagens op waterstof op het Meiveld

Woensdag 17 april 2019

Baetsen-Groep en Cure Afvalbeheer gaan afval inzamelen met vuilniswagens die rijden op waterstof: een Europese primeur voor de Brainportregio. Afgelopen donderdag werden deze wagens officieel gepresenteerd op het Meiveld.

Een vuilniswagen die op waterstof rijdtDe Europese Commissie stelt steeds strengere milieueisen aan auto’s en vrachtwagens en dus ook aan vuilniswagens. Deze rijden immers door woonwijken en het buitengebied en daarbij stoten ze fijnstof en uitlaatgassen zoals CO2 uit. Het doel is om deze uitstoot terug te dringen, om de kwaliteit van de leefomgeving zo hoog mogelijk te houden.

Wethouder Duurzaamheid Jeroen Rooijakkers: “Ik ben trots op onze Veldhovense afvalinzamelaar Baetsen, die voorop loopt met dit innovatieve zero-emissie voertuig. Deze door waterstof aangedreven vuilniswagens horen tot de eerste in Europa die in de inzameldienstregeling gaan meedraaien. Baetsen’s investering in een van deze trucks is een mooi voorbeeld op weg naar de realisatie van schoon transport en afvalinzameling in 2030. Ik hoop dat dit goede voorbeeld snel door meer bedrijven in de transportsector opgevolgd gaat worden.”

Hoe werkt het

Vuilniswagens op waterstof zijn stil en stoten geen schadelijke gassen en fijnstof uit, de enige uitstoot is waterdamp. In een brandstofcel in de wagen wordt elektriciteit opgewekt, uit waterstof en lucht. Die elektriciteit wordt gebruikt om het batterijpakket van de truck tijdens het rijden bij te laden. Op een volle tank kan de wagen twee dagen rijden. Weer voltanken gebeurt in 10 minuten, bij het WaterstofNet-tankstation op de Automotive Campus in Helmond.

Samenwerking

Baetsen-Groep en Cure afvalbeheer investeerden in deze voertuigen, die werden gebouwd door het Kempische E-trucks Europe, met ondersteuning van Hydrogenics. De bouw en demonstratie van deze vuilniswagens valt binnen het project Life ‘N Grab Hy, (Grant Agreement nr. LIFE14 ENV/BE/000415) dat gecoördineerd wordt door WaterstofNet.

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek