Dieven met babbeltrucs actief in Veldhoven

Woensdag 24 april 2019

Afgelopen maand zijn er 2 gevallen van babbeltrucs gemeld in Veldhoven: de dieven kwamen met een smoesje de woning binnen en hebben zaken gestolen. Met de bewoners gaat het gelukkig goed. Voorkom dat ook u slachtoffer wordt van diefstal.

Oplichters komen vaak met een smoes binnen en eenmaal in de woning leiden ze het slachtoffer af, terwijl een mededader de woning doorzoekt en geld of goederen steelt. Vooral oudere mensen worden slachtoffer van dit soort babbeltrucs.

Veelgebruikte smoesjes om binnen te komen

 • Ik kom naast u wonen. Mag ik de indeling van de woning bekijken?
 • Ik heb dorst. Zou ik een glaasje water mogen?
 • Ik ben van de thuiszorg en kom u bezoeken. Mag ik even binnenkomen?
 • Wij zijn van de brandpreventie en komen kijken of er een brandmelder moet worden geïnstalleerd.
 • Ik kom collecteren voor een stichting.
 • Heeft u pen en papier om een briefje te schrijven voor de buren die niet thuis zijn?
 • Zal ik de boodschappentas voor u dragen en zal ik de deur voor u openmaken?

Tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt

Dieven komen in alle vormen en gedaantes, soms ook in keurige pakken en uniformen. Ook schattige kinderen of moeders met kinderen kunnen slechte bedoelingen hebben. Neem onderstaande tips ter harte en bespreek ze met oudere familieleden en kennissen:

 • Kijk voor u open doet door deurspion of raam wie er staat. Laat nooit zomaar onbekenden binnen! Wanneer u toch opendoet, houd dan de ketting of de kierstandhouder erop. Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen.
 • Doe 's avonds laat en 's nachts niet open als u geen bekenden meer verwacht en u niet weet wie er voor de deur staat.
 • Stelt iemand zich voor als meteropnemer, reparateur, politie, thuiszorgmedewerker of vertegenwoordiger van gemeente, bedrijf of instelling? Vraag dan naar de reden van het bezoek, hun legitimatie en identiteitsbewijs en controleer deze goed. Schrijf de gegevens eventueel op. Bel bij twijfel de betreffende instantie om te checken of zij een medewerker op pad hebben gestuurd. Sluit de deur terwijl u belt.
 • Vraagt iemand om een pen, een glas water of het bellen van een hulpdienst: sluit de buitendeur en laat ze buiten wachten.
 • Een collectant is verplicht een legitimatiebewijs bij zich te dragen. Heeft hij dat niet, geef dan geen geld. Sluit de buitendeur en laat ze buiten wachten terwijl u geld haalt (zet voor dit doel eventueel een potje met kleingeld in de gang of hal op grijpafstand).
 • Geef nooit uw pinpas of pincode af, ook niet aan uw bank.

Informeer de politie of doe aangifte

Vertrouwt u het niet? Bel altijd de politie of bekenden bij onraad, ook als u niemand heeft binnengelaten. Heeft u informatie over babbeltrucs of bent u slachtoffer? Geef het door aan de politie via 0900-8844. U kunt in contact komen met uw wijkagent via de website van de politie. U kunt via de website van de politie ook aangifte doen of iets melden.

Opmerkingen / vragen

De gemeente Veldhoven zet zich in voor een veilige woonomgeving voor alle inwoners. Uw bijdrage is daarbij van groot belang. Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op. Stuur een e-mail naar gemeente@veldhoven.nl of bel ons via het algemene telefoonnummer 14 040 (dit is een verkort nummer).

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek