Gemeente bestrijdt processierups waar mogelijk

Woensdag 19 juni 2019

De processierupsen rukken op. Ook in Veldhoven zijn er veel meldingen van rupsen in laanbomen en parken. De gemeente doet haar best om zoveel mogelijk nesten te verwijderen.

De gemeente heeft de rupsen afgelopen jaren en ook dit jaar succesvol bestreden met biologische middelen. Toch is de overlast nu veel groter dan afgelopen jaren. De storm van vorige week heeft daar ook aan bijgedragen: toen zijn er veel nesten uit de bomen gewaaid waardoor brandhaartjes nog meer zijn verspreid.

Wat doet de gemeente

Omdat er zoveel meldingen binnenkomen, schakelen we naast onze eigen buitendienst een professioneel bestrijdingsbedrijf in. We spannen ons in om zoveel mogelijk rupsen te verwijderen door nesten te verbranden of op te zuigen met een reuzestofzuiger.

Melden

Ziet u processierupsen in de Veldhovense straten, bossen of parken? Meld het alstublieft via de pagina Melding openbare ruimte. We kunnen helaas niet toezeggen dat we alle meldingen kunnen behandelen. Onze prioriteit ligt bij scholen, speelterreinen, druk bereden fietspaden (bijvoorbeeld schoolroutes) en plekken waar veel mensen recreƫren. We kunnen helaas ook niet garanderen dat we alle rupsen te pakken krijgen, want nesten kunnen niet zichtbaar zijn of te hoog in de bomen zitten. We kunnen wel toezeggen dat we ons uiterste best doen om de overlast op de geprioriteerde plekken zoveel mogelijk te beperken.

Wat te doen bij rupsennesten in uw woonomgeving

  • Zijn er eikenprocessierupsen in uw woonomgeving gesignaleerd? Voorkom dan dat de haartjes uw huis binnenvliegen. Gebruik horren, laat ramen en deuren niet wagenwijd openstaan
  • Houd zandbakken zoveel mogelijk gesloten en laat kinderspeelgoed niet buiten liggen
  • U moet processierupsen op eigen terrein zelf bestrijden. Schakel daar bij voorkeur een professioneel bedrijf voor in. Als u zelf een bestrijdingspoging doet, zorg dan in elk geval dat u een beschermende bril, mondkapje en kleding draagt

Op internet vindt u veel tips over wat te doen na contact met de eikenprocessierups.

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek