Plannen voor uitbreiding bestrijding eikenprocessierups

Dinsdag 23 juli 2019

De eikenprocessierups heeft voor heel wat overlast gezorgd. Op basis van de ervaringen van dit jaar gaan we de preventieve bestrijding in 2020 verder uitbreiden.

Bestrijding dit jaar

Samen met professionele bestrijdingsbedrijven hebben we de afgelopen weken hard gewerkt om zo veel mogelijk nesten van de eikenprocessierups uit laanbomen en parken weg te halen. Tot eind juli zijn we hiermee nog bezig in Oerle / Oerle-Zuid / Zandoerle. Ook handelen we nog wat meldingen van verspreide locaties af. De rupsen die we niet te pakken hebben gekregen, zijn intussen aan het verpoppen tot vlinders. Hierdoor neemt de overlast verder af.

Bestrijding volgend jaar

We kunnen er helaas niet voor zorgen dat er volgend jaar geen overlast is van de processierups. We maken wel alvast plannen om die overlast zo veel mogelijk te beperken. De afgelopen jaren hebben we de rups bestreden met biologische middelen. Deze preventieve bestrijding gaan we in 2020 uitbreiden. Dat doen we mede op basis van de meldingen van dit jaar. Verder doen we een proef met nestkastjes voor koolmezen. Koolmezen lusten de rupsen graag. We hebben intussen flink wat nestkastjes besteld die we ophangen rondom de kinderboerderij. En misschien komen er nog nieuwe bestrijdingsmogelijkheden bij. Hierover informeren we u volgend jaar.

Natuurbescherming

Bij de bestrijding van de eikenprocessierups moeten alle gemeenten zich houden aan de Natuurbeschermingswet. Die wet zorgt ervoor dat beschermde diersoorten een leefgebied houden. Dit betekent dat we op sommige plaatsen niet mogen bestrijden, ook al zou daar de processierups zitten. Bijvoorbeeld als dat een leefgebied is van andere beschermde vlindersoorten.

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek