Let op in het verkeer: de scholen gaan weer beginnen!

Dinsdag 13 augustus 2019

Binnenkort gaan weer veel kinderen op de fiets en te voet naar school. Na de zomervakantie is er een piek in het aantal verkeersslachtoffers door aanrijdingen tussen automobilisten en fietsende scholieren. Met de campagne ‘de scholen zijn weer begonnen’ roepen wij samen met Veilig Verkeer Nederland en Veldhoven Samen Verkeersveilig alle verkeersdeelnemers op om extra aandacht voor elkaar te hebben zodat kinderen veilig op school komen. 

Na de zomervakantie is het voor kinderen wennen om naar school te fietsen of lopen. Voor een deel van hen is het de eerste keer dat zij zonder begeleiding van ouders naar school gaan. Het is soms een nieuwe route met onbekende verkeerssituaties. Daarnaast fietsen ze naar de middelbare school vaak niet meer met vader of moeder maar met vrienden en vriendinnen. Dat veroorzaakt de nodige afleiding.

Veilig in het verkeer

Ook voor automobilisten is het na de zomervakantie na een relatief rustige periode op de weg weer even wennen. Als automobilist kun je extra rekening houden met fietsende scholieren door zelf op tijd te vertrekken. Hierdoor ben je minder gehaast en hoef je dus niet snel te rijden. Heb je een kind dat voor het eerst naar de brugklas gaat? Dan is het verstandig om samen de nieuwe route te oefenen en daarbij gevaarlijke punten samen te bespreken: wat gaat die auto doen? Kan ik nog voor die bus langs? Is dat een gewone fiets of komt er een snelle e-bike aan? Oefen dit ook juist op een druk tijdstip op een doordeweekse dag.

Verbod op gebruik elektronische apparaten op de fiets

Bij veilig fietsen  hoort natuurlijk ook niet appen of bellen op de fiets. Sinds 1 juli 2019 mag je geen elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vasthouden tijdens het fietsen. Handsfree bellen en muziek luisteren is wel toegestaan. Als je stilstaat mag je een telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat vasthouden en gebruiken.

Hoe mag ik handsfree muziek luisteren of bellen?

Je mag tijdens het fietsen muziek luisteren, bellen en uw telefoon of ander elektronisch apparaat handsfree gebruiken. Bijvoorbeeld via oordopjes waarbij je de knopjes aan het snoer gebruikt voor het beantwoorden van een telefoongesprek. Je moet wel zorgen dat je het omgevingsgeluid nog hoort. Dit kun je doen door maar een oordopje te gebruiken of het volume laag te zetten. Je mag ook spraakbediening gebruiken. Tijdens het fietsen mag de telefoon niet klemmen tussen oor en schouder.

Houder toegestaan

Je mag de telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat tijdens het fietsen gebruiken als deze in een houder zit. Bijvoorbeeld als het navigatiesysteem vraagt een alternatieve route te accepteren.

95 euro boete

Als de politie ziet dat je tijdens het fietsen telefoon (of een ander mobiel elektronisch apparaat zoals een navigatiesysteem, tablet of muziekspeler) vasthoudt, dan kun je een boete krijgen van € 95,-.

Veilig fietsen

Als je fietst mag je geen gevaar zijn voor andere weggebruikers zoals fietsers en voetgangers. Zorg je wel voor een gevaarlijke situatie, een botsing of een verkeersongeluk? Dan kun je een boete of straf krijgen.

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek