Wespenplaag verwacht: tips tegen overlast

Dinsdag 13 augustus 2019

Dit jaar wordt grote overlast van wespen verwacht. Dat komt door de lange warme zomer van vorig jaar en daarna de zachte winter. We geven u enkele tips om de hinder zo veel mogelijk te beperken.

Het klinkt misschien vreemd maar wespen zijn nuttig: het zijn belangrijke insectenbestrijders. Ze vangen heel veel vliegen, muggen, bladluizen en rupsen. Maar in augustus begint meestal de overlast. Ze hoeven dan niet meer voor de larven in het nest te zorgen en gaan voor zichzelf op zoek naar zoetigheid en vlees. En dan komen ze graag bij u op bezoek.

Tips om overlast te voorkomen

 1. Wespen verjagen? Maak een kruidentuintje.
  Wespen hebben een hekel aan geuren zoals kruidnagel, citroengras, rozemarijn en munt. Begin zo vroeg mogelijk in het seizoen en blijf de kruiden neerzetten.
 2. Gebruik geen parfum, geurige shampoo en deo. 
  Wespen komen op sterke, zoetige geuren af, maar ook op transpiratiegeur. Gebruik dus een deo zonder parfum.
 3. Toch wespen in de buurt? Blijf rustig en maak geen snelle slaande bewegingen.
  Wespen zijn in augustus agressiever en steken zodra ze zich bedreigd voelen. Doodslaan werkt averechts: doodgeslagen wespen verspreiden een alarmgeur waarop andere wespen afkomen.
 4. limonadeglazen met omgekeerd cupcakepapiertje en rietje er doorheen gestokenBuiten eten of drinken? Wespen zijn dol op zoetigheid en vlees.
  Gebruik glazen of drinkbekers met een deksel. Of zet een papieren cakevormpje omgekeerd op een glas met een rietje erdoor. Dek eten af, ruim het snel op en laat geen afval slingeren. Zet tijdens het eten een kruidenplantje op tafel. Of steek kruidnagels in een halve citroen en leg die op tafel. Ook versgemalen koffie branden in een vuurvast bakje zou wespen verjagen. Een bakje azijn op tafel kan ook helpen. (Foto: leukvoorkids.nl)
 5. Wespenval gebruiken? Zet de val op veilige afstand van het terras.
  Vul de wespenval liefst met bier in plaats van limonade. De alcohol zorgt ervoor dat u wel wespen naar de val lokt, maar geen nuttige insecten zoals bijen.
 6. Tip voor volgend jaar: hang een nep-nest op.
  Wespen vermijden nesten van andere wespen. Ze houden tot wel zes meter afstand van een nep-nest. U kunt zelf een nest namaken of er een kopen. Voorbeelden staan op internet. Zo’n nep-nest heeft het meest effect als u het al in het voorjaar ophangt. Dan gaan de jonge koninginnen op zoek naar een nieuwe woonplek.

Een wespennest, wat nu?

Een wespennest herkent u aan de ronde vorm, de grijzige kleur, het papierachtige materiaal en natuurlijk aan de rondvliegende wespen.

 • Is er op gemeentegrond een wespennest waar u echt last van heeft? Doe een melding of bel het Klant Contact Centrum via het algemene telefoonnummer 14 040. Gemeente Veldhoven zorgt dan voor bestrijding.
 • Zit er in uw eigen huis of tuin een wespennest? Dan moet u zelf in actie komen. Schakel bij voorkeur een professionele ongediertebestrijder in.

Verschil met bijen en hommels

Niet iedereen ziet het verschil tussen een wesp en een bij. Een wesp is vrijwel onbehaard, heeft een heel smalle taille en gele poten. Een wesp is geel-zwart gestreept met zwarte driehoekjes op de rug. Een bij is bruin-zwart gestreept met duidelijke donzige lichaamsbeharing op het lijfje en de kop. De pootjes zijn bruin. Hommels zijn meestal groter en nog zwaarder behaard dan bijen. Wespen zorgen niet voor de bestuiving van bloemen. Bijen en hommels doen dat wel.

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek