Veldhoven vervangt deel straatverlichting door ledlampen

Dinsdag 10 september 2019

De gemeente Veldhoven gaat 175 verlichtingsarmaturen (de houder en de lamp) in de straatverlichting vervangen. Daarvan worden ook 60 lichtmasten vernieuwd; deze zijn aan vervanging toe. Verder worden armaturen verplaatst, om in 1 straat overal dezelfde verlichting te krijgen.

De komende jaren vervangen we meer armaturen, ook omdat we bepaalde types lampen nu of in de toekomst niet meer maken. Bijvoorbeeld de oranje/gele natriumlampen. De lampen die niet meer leverbaar zijn, vervangen we als eerste. Alle lampen worden vervangen door ledverlichting met helder wit licht. Vergeleken met de oude lampen - die door de jaren heen ook minder licht zijn gaan geven – zal het verschil in helderheid goed merkbaar zijn. Het licht van de nieuwe lampen is (vrijwel) gelijk aan het oorspronkelijke verlichtingsniveau.

Energiebesparing

Wethouder Duurzaamheid Jeroen Rooijakkers: “Energie besparen is een uitdaging voor ons allemaal, dus ook voor de gemeente. Dit vind ik een mooi voorbeeld. Zo’n oude lamp verbruikt tussen de 35 en 70 watt, de nieuwe nog maar 13 Watt. Dat geeft een besparing van gemiddeld 3000 Watt per uur, ofwel op jaarbasis ongeveer 13.000 kiloWatt. Wist je dat dit vergelijkbaar is met het gemiddelde energieverbruik van maar liefst 4 huishoudens? En ledlampen gaan ook nog eens heel lang mee; de levensduur is ruim 20 jaar.” Hij sluit af met een oproep aan alle Veldhovenaren: “Heeft u nog ‘ouderwetse’ gloei- of spaarlampen in huis? Vervang ze zo snel mogelijk door ledverlichting. Dat is goed voor het milieu én uw portemonnee!” 

Waar

De volgende straten krijgen – helemaal of voor een groot deel - energiezuinige straatverlichting: Abtstraat, Banstraat, Biezenkuilen, De Beemd, De  Brug, De Uilenburg, Eindhovensebaan, Haag, Heers, Heibergsedijk, Het Gewad, Hoogeind, Kerkakkerstraat, Kerkweg, Linde, Meester Rijkenstraat, Pastoor Verhoevenstraat, Schoot, Veken. Verder zijn er nog straten, waar 1 of 2 lampen worden vervangen. Die straten staan niet in deze lijst.

Planning

We starten met de vervanging op 16 september. Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie? Neem dan contact op met de afdeling Beheer & Realisatie van de gemeente. Stuur daarvoor een e-mail naar gemeente@veldhoven.nl of bel ons via het algemene telefoonnummer 14 040.

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek