Vraag de mantelzorgwaardering 2019 aan!

Dinsdag 10 september 2019

Mantelzorgers zijn onmisbaar in onze samenleving. Gemeente Veldhoven heeft veel waardering voor hun werk, vertelt wethouder Mariënne van Dongen: “Daarom hebben we het Steunpunt Mantelzorg van SWOVE weer gevraagd om mantelzorgers te verwennen met de Veldhovense mantelzorgwaardering. Dat verdienen ze!”

Mantelzorgers kunnen kiezen uit cadeaubonnen van Winkelgebied Kromstraat of van het Citycentrum. “Zo heeft iedereen ruime keus om iets leuks uit te zoeken”, aldus Van Dongen. Mantelzorgers die geen keuze maken, ontvangen automatisch bonnen van het Citycentrum.

Er zijn drie categorieën mantelzorgwaardering

  • Redelijk belaste mantelzorgers krijgen de standaardwaardering ter waarde van 25 euro.
  • Zwaarbelaste mantelzorgers krijgen de pluswaardering ter waarde van 125 euro.
  • Jonge mantelzorgers (tot 22 jaar) krijgen de jongerenwaardering ter waarde van 25 euro.

Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u ingeschreven staan bij het Steunpunt Mantelzorg. Veel mantelzorgers hebben dit al gedaan en ontvangen de cadeaubonnen half december thuis. Nog niet ingeschreven? Doe dit dan voor 31 december 2019 via https://www.swove.nl/contact/aanmelden-mantelzorg/. U ontvangt de waardering dan uiterlijk 20 januari 2020.

Wanneer komt u in aanmerking voor een pluswaardering?

Uw leven staat grotendeels in het teken van mantelzorg. U bent erg betrokken en combineert veel taken. U moet regelmatig ad hoc beschikbaar zijn en ervaart dat het moeilijk is uw eigen leven te leiden. Het los laten van uw mantelzorgtaken lukt vaak niet.

Enkele voorbeelden van taken die passen bij een pluswaardering:

  • U geeft persoonlijke verzorging zoals helpen bij wassen en aankleden
  • U zorgt voor meerdere mensen (bijvoorbeeld uw dochter en een van uw ouders)
  • U bent 24 uur per dag beschikbaar voor ad hoc situaties. Hierdoor komt het eigen (sociale) leven onder spanning te staan
  • U heeft constante ongerustheid om iemand in uw directe omgeving
  • U helpt uw partner op heel veel momenten door de dag heen, regelt alle afspraken, zorgt voor het hele huishouden. Voor alle taken heeft u de eindverantwoordelijkheid.

Wanneer komt u in aanmerking voor een standaardwaardering?

Uw leven is aardig in balans ondanks de mantelzorg. U bent betrokken en verricht enkele vaste, afgebakende taken. U bent niet dagelijks met uw mantelzorgtaken bezig en kunt ook uw eigen leven leiden. Het lukt u meestal om uw mantelzorgtaken los te laten.

Heeft u in 2018 de standaardwaardering ontvangen, maar passen uw mantelzorgtaken inmiddels meer bij de pluswaardering? Of twijfelt u hierover? Neem dan contact op met het Steunpunt Mantelzorg.

Meer informatie

  • Op de pagina Mantelzorg op deze website staan de voorwaarden voor de mantelzorgwaardering. Ook leest u daar meer over de ondersteuning vanuit de gemeente.
  • U kunt ook contact opnemen met het Steunpunt Mantelzorg, bijvoorbeeld om uw gewenste cadeaubonnen door te geven of voor andere vragen. Stuur een e-mail naar mantelzorg@swove.nl of bel 040 25 34 230. Het Steunpunt is iedere werkdag tussen 9.00 en 12.00 uur bereikbaar. U kunt dan ook binnenlopen bij de Burgemeester van Hoofflaan 70.

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek