Fotoboek expositie ‘Oud Hout’ gepresenteerd

Dinsdag 24 september 2019

Zondagmiddag 22 september presenteerde wethouder Hans van de Looij in museum ’t Oude Slot het fotoboek ‘Oud Hout’. Dit boek is gemaakt naar aanleiding van de gelijknamige expositie ‘Oud Hout, kunst met archeologisch hout’ die er liep van april tot en met juli 2019. Alle kunstenaars die  exposeerden, ontvingen een exemplaar van het boek.

Van oktober 2016 tot juni 2017 onderzochten archeologen de bodem van Huysackers. Tijdens dit onderzoek groeven ze – naast veel andere sporen van bewoning - bijna 50 houten waterputten op uit de IJzertijd, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Niet al het archeologische hout kon en hoefde bewaard te worden. In 2018 waren daarom honderden kilo’s hout gratis beschikbaar voor kunstprojecten. Dit onder voorwaarde dat de  kunstenaars een jaar later zouden meewerken aan een tentoonstelling van hun kunstwerken. Dit resulteerde in een spraakmakende expositie. Van de geëxposeerde werken is een fotoboek gemaakt. Hierin staan de foto’s van de kunstwerken, samen met informatie over de betreffende kunstenaar en het verhaal achter het kunstwerk.

Fotoboek ‘Oud Hout’ digitaal bekijken

Iedereen die er belangstelling voor heeft, kan een digitale versie van het boek ‘Oud Hout’ inzien via de volgende link: https://issuu.com/karbeel/docs/boek-oud-hout. Belangstellenden met een visuele beperking kunnen een versie opvragen die voldoet aan de toegankelijkheidseisen. Stuur hiervoor een e-mail naar gemeente@veldhoven.nl met in de onderwerpregel ‘Boek Oud Hout’. U kunt ons hierover ook bellen via het algemene telefoonnummer 14 040. U ontvangt het boek dan binnen 10 werkdagen via WeTransfer. Houd er rekening mee dat het een bestand is van ruim 300 mB.

Archeologisch onderzoek

Aan de westkant van Veldhoven ontwikkelt gemeente Veldhoven de nieuwe woonwijk Zilverackers. Als voorbereiding op de woningbouw is de afgelopen jaren ongeveer de helft van het plangebied Zilverackers onderzocht op archeologische resten. Het onderzoek toont aan dat dit gebied druk bewoond is geweest; de bodem bevat  veel archeologisch waardevolle informatie. Bijzondere, tastbare, vondsten waren een grote Romeinse pot (Dolium) gevuld met ijzeren voorwerpen in Oerle-Zuid en een Merovingisch familiegrafveld in Huysackers. De doden waren er begraven met hun persoonlijke uitrusting zoals zwaarden, lansen, schilden, kralenkettingen, potten met voedsel en dergelijke.

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek