Duurzaamheid leeft in Veldhoven

Dinsdag 12 november 2019

Een zonnepark dat voor liefst 900 huishoudens zonne-energie levert. Vuilniswagens die op waterstof rijden. Klimaatneutraal bouwen in Zilverackers en ledverlichting bij tennisclub VLTC. Zomaar een greep uit de duurzame initiatieven die dit jaar in Veldhoven zijn gerealiseerd. Duurzaamheid leeft in Veldhoven, concludeert wethouder Jeroen Rooijakkers dan ook tevreden.

“Er gebeurt veel, de positieve flow is duidelijk merkbaar”, vertelt de duurzaamheidswethouder. “Steeds meer Veldhovenaren willen verduurzamen, vinden dat belangrijk. Daar ben ik hartstikke blij mee want duurzaamheid is niet alleen iets van de gemeente. Het is van ons allemaal: bewoners, ondernemers, organisaties en verenigingen. Iedereen kan bijdragen: zelfs kleine energiebesparende maatregelen in en aan het huis helpen.” Om dit te stimuleren, kunnen Veldhovenaren vanaf januari 2020 een beroep doen op de gemeentelijke duurzaamheidslening. Die is door de gemeenteraad vastgesteld.

Het goede voorbeeld

Volgens Rooijakkers timmert de gemeentelijke organisatie behoorlijk aan de weg. “We willen het goede voorbeeld geven. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld 600 zonnepanelen geplaatst op het dak van het gemeentehuis en de bibliotheek. Daarnaast werken we met alle omliggende gemeenten aan een regionale aanpak: om minder energie te gebruiken en om energie uit duurzame bronnen te halen. Het regionale plan is de basis voor ons Veldhovens energieplan, dat we komend jaar samen met allerlei lokale partijen gaan opstellen. Samen bereiken we immers het meest.”

Ook persoonlijk draagt de wethouder zijn steentje bij. Rooijakkers: “Als mijn agenda het toelaat, fiets ik naar mijn werk. We hebben energiezuinige ledverlichting en sinds afgelopen zomer liggen er 15 zonnepanelen op ons dak. Er loopt hier thuis zo’n kleine hummel rond. We willen er graag ons steentje aan bijdragen dat ook haar generatie gezond en fijn kan opgroeien op deze mooie aardbol.”

Meer weten?

Bent u benieuwd hoe u uw steentje bij kunt dragen? Kijk dan eens op www.veldhoven.nl/energiebesparing-en-duurzame-energie of www.iedereendoetwat.nl.

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek