Week tegen kindermishandeling

Dinsdag 19 november 2019

Kindermishandeling komt nog steeds voor en is soms dichterbij dan wij denken. Jaarlijks zijn in Nederland 119.000 kinderen slachtoffers van kindermishandeling. Kindermishandeling is niet alleen lichamelijk geweld, maar ook emotionele mishandeling of verwaarlozing.

Kindermishandeling kan blijvende psychische of lichamelijke schade veroorzaken. De gevolgen zijn groot, maar ook de schaamte kan groot zijn. Omdat kinderen er zelf vaak niet over durven te praten, is het heel erg belangrijk dat mensen in hun omgeving de mishandeling opmerken én er iets mee doen. Het is belangrijk dat het thuis weer veilig wordt en dat er hulp voor iedereen komt, want het geweld stopt niet vanzelf.

Wat kun je doen als je kindermishandeling vermoedt?

  • Praat erover met iemand die je vertrouwt. Vaak ben je niet de enige die iets heeft gemerkt. Iemand anders kijkt misschien op een andere manier naar de situatie. Samen kun je bespreken wat je het beste kunt doen.
  • Praat met het kind zelf of met de ouders. Praten met ouders of kinderen om wie jij je zorgen maakt, is een grote stap. Je weet meestal niet precies wat er aan de hand is. Daarnaast kunnen kinderen of opvoeders zich misschien schamen en willen ze  alles verborgen houden. Het kan ook voorkomen dat zorgen niet kloppen. Toch is het beter om daar achter te komen. Als er wel sprake is van kindermishandeling, kun je samen bespreken hoe je hier iets aan kunt doen.
  • Vraag advies bij Veilig Thuis 0800-2000. Veilig Thuis is er voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met huiselijk geweld en kindermishandeling. Je kunt bellen voor advies en ondersteuning. Voor jezelf of voor een ander. Als je wilt of als dat nodig is, kun je anoniem blijven. Directe nood? Neem dan contact op met de politie 0900-8844.
  • Is er sprake van direct gevaar, vertrouw je het niet of is er snel hulp nodig? Twijfel dan niet en bel de politie.

“Iemand moet de eerste stap zetten! Doe jij dat?”

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek