Veilig vuurwerk kopen, opslaan en afsteken

Dinsdag 3 december 2019

De jaarwisseling komt dichterbij en de vuurwerkkriebels nemen toe. Vuurwerk kan zeker erg mooi, leuk en spannend zijn, maar brengt helaas ook risico’s met zich mee. Er kan door vuurwerk (ernstig) lichamelijk letsel of schade ontstaan. Ook kan overlast ontstaan door het afsteken ervan. Houd rekening met elkaar. 

Om te voorkomen dat het mis gaat zijn er strikte regels over de verkoop, opslag en het gebruik van vuurwerk. Zo mag alleen tijdens de jaarwisseling op 31 december tussen 18.00 uur in de avond en 02.00 uur in de nacht worden afgestoken. Ook moet vuurwerk voldoen aan strenge kwaliteits- en keuringseisen. Bepaalde soorten vuurwerk zijn in Nederland altijd illegaal, omdat het te krachtig of niet gekeurd is. Er wordt nu al regelmatig vuurwerk afgestoken. Dit is vuurwerk in de zogenoemde categorie C1: vuurwerk dat het hele jaar door afgestoken mag worden. Op de verpakking staat dit duidelijk vermeld. Maar ook hier geldt: overlast is niet toegestaan. Dit kan bijvoorbeeld geluidsoverlast zijn of vuurwerkafval dat niet wordt opgeruimd.

Veiligheidsrisico’s en overlast

Al bij kleine hoeveelheden (illegaal) vuurwerk kunnen zéér gevaarlijke situaties ontstaan. Naast deze veiligheidsrisico’s veroorzaakt vuurwerk ook elk jaar schade. Bijvoorbeeld aan huizen of auto’s. Ook ervaart men op wisselende plekken in de gemeente al ver voor de jaarwisseling overlast door vuurwerk. Als iedereen op een verantwoordelijke manier omgaat met vuurwerk, wordt de kans op ongelukken en de overlast vele malen kleiner. Zo houden we vuurwerk voor iedereen veilig en leuk.

Illegaal vuurwerk

Elk jaar vallen er weer vuurwerkslachtoffers door het gebruik van illegaal vuurwerk. Vaak zijn het jongeren die de risico’s ervan onderschatten. Zij maken bijvoorbeeld onvoorspelbare vuurwerkbommen of kopen (via internet) illegaal vuurwerk uit het buitenland.

Illegale opslag

De politie treft ook regelmatig (illegaal) zwaar vuurwerk aan in woningen. In veel van deze gevallen heeft een huisgenoot dit vuurwerk in huis verstopt, bijvoorbeeld in een kast of onder het bed. Dit zorgt voor levensgevaarlijke situaties. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor de omgeving.

Integrale aanpak: hoge boetes en zelfs sluiting!

Gemeente Veldhoven en de politie werken met verschillende instanties samen om vuurwerkongelukken te voorkomen en om overlast en strafbare feiten aan te pakken. Overtreden van de regels rond vuurwerk kan leiden tot strafrechtelijke vervolging, hoge boetes en zelfs gevangenisstraf. Het aantreffen van (illegaal) vuurwerk in een woning of ander pand kan bovendien leiden tot het opleggen van maatregelen, zoals dwangsommen en/of het tijdelijk sluiten van een pand. Als het om een huurwoning gaat, kan het leiden tot problemen met de huurovereenkomst.

Meer informatie?

Meer weten over de regels en gevaren van vuurwerk? U vindt het onder andere op www.politie.nl/themas/vuurwerk.html. Een verboden situatie of vuurwerkoverlast melden kan bij de politie via telefoonnummer 0900-8844. Illegaal vuurwerk melden kan ook anoniem. Bel dan Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Zo houden we samen onze buurten veilig en leefbaar!

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek