Ton Backx benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Vrijdag 10 januari 2020

Vrijdag 10 januari nam Veldhovenaar Prof.dr.ir. A.C.P.M. (Ton) Backx (65) afscheid als hoogleraar bij de Technische Universiteit Eindhoven. Bij zijn afscheidsrede reikte burgemeester Marcel Delhez hem een hoge Koninklijke Onderscheiding uit. Ton Backx is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Koninklijke onderscheiding voor Ton BackxVoor een onderscheiding in de Orde van de Nederlandse Leeuw komen alleen mensen in aanmerking met bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard voor de samenleving.

Overzicht verdiensten

In 1990 startte de heer Backx het bedrijf IPCOS, specialist in model-predictive regelsystemen voor het optimaliseren van processen. Onder zijn leiding verwierf IPCOS snel naam als vernieuwend en innovatief en groeide het uit tot een gerespecteerde partner voor de Europese procesindustrie.

Ook in de jaren 90 ging de heer Backx bij de Technische Universiteit in Eindhoven aan de slag, eerst als hoogleraar en later als decaan. Met hem aan het hoofd groeide de faculteit Electrical Engineering uit tot de grootste van Nederland en een van de grootsten van Noordwest-Europa in zijn soort. Ton Backx stond aan de wieg van een rigoureuze hervorming van het Bachelor-programma, waardoor de opleiding weer aantrekkelijk werd voor nieuwe studenten. Vanuit de Universiteit zette hij ook de samenwerking met expertisecentrum Kempenhaeghe op touw, waarvan zowel de zorg als de wetenschap veel profijt hebben.

Als directeur van het Institute for Integrated Photonics startte de heer Backx in 2015 project PhotonDelta. Daarmee bewijst hij hoe fotonica-technologie kan bijdragen aan het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken zoals klimaatverandering en de gezondheidszorg.

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek