Stand van zaken bestrijding eikenprocessierups

Dinsdag 12 mei 2020

Eerder lieten we u al weten dat we de eikenprocessierups op verschillende manieren bestrijden. In dit bericht informeren we u over de voortgang. Ook reageren we op de plastic folie die we links en rechts om boomstammen zien verschijnen en geven we informatie over de ontwikkeling van de eikenprocessierups. 

Voortgang bestrijding

De eikenbomen aan de Sterrenlaan zijn intussen 2 keer bespoten met aaltjes. De rest van de eikenbomen die we behandelen, zijn voor de eerste keer bespoten met een biologisch bacteriënpreparaat. Dat wordt nog een keer herhaald, waarschijnlijk vanaf donderdag 14 mei. Ook deze keer gebeurt dat zoveel mogelijk overdag in de woonkernen en in de avonduren in het buitengebied. De aannemer maakt zijn eigen planning. We kunnen daarom niet aangeven hoe laat ze in welke straat zijn. Het bespuiten in de avonduren kan voor wat geluidsoverlast zorgen, we vertrouwen op uw begrip hiervoor. Bekijk de plattegrond waar de bestrijdingsgebieden op hoofdlijnen zijn aangegeven.

Plastic folie om boomstammen: geen oplossing

Inwoners hebben op verschillende plekken in Veldhoven boomstammen omwikkeld met plastic folie, om overlast door eikenprocessierupsen te voorkomen. Het idee is dat de folie de looproute zou blokkeren. Het landelijke Kennisplatform Eikenprocessierups geeft aan dat dit geen zin heeft. De rupsen komen uit ei-pakketjes die hoog in de eikenbomen zijn gelegd. Dáár eten ze van de bladeren. Als ze nesten gaan maken, kunnen ze dat ook hoger in de bomen doen. De rupsen hoeven dus niet uit hun boom.

Opruimen folie

We vragen iedereen die folie om boomstammen heeft aangebracht, deze ook weer op te ruimen, om zwerfvuil te voorkomen. Bedankt voor uw medewerking!

Over de eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. In een periode van ongeveer 3 maanden groeit en vervelt hij 5 keer. Vanaf de 3de vervelling heeft de rups 700.000 brandharen. Na de 4de vervelling kunnen de brandharen voor irritatie zorgen. In die levensfase gaan de rupsen nesten vormen op de stam en zijtakken van de eikenboom. Of ze graven zich in, in de grond aan de voet van de boomstam. De rupsen zitten overdag op een kluitje bij elkaar in hun nest. 's Avonds gaan ze in processie naar boven in de boom om 's nachts van de bladeren te eten. 's Morgens gaan ze terug naar hun nest. Als 'hun' boom is kaalgevreten, kunnen ze ook voedsel gaan zoeken in een andere boom. Na de laatste vervelling verpoppen de rupsen tot vlinder. 

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek