Opnieuw deel straatverlichting vervangen door led

Dinsdag 19 mei 2020

Veldhoven krijgt 480 nieuwe verlichtingsarmaturen (de houder en de lamp) met led-straatverlichting. Het vervangen van de straatverlichting start op 25 mei met lichtmasten aan de Heerbaan. Naar verwachting is de aannemer uiterlijk september klaar.

Vorig jaar werden al eens 175 armaturen vervangen. Nu komen daar 480 nieuwe armaturen bij. Ook worden, waar nodig, versleten lichtmasten vervangen. De komende jaren vervangen we nog meer straatverlichting. Ook omdat bepaalde types lampen nu of in de toekomst niet meer gemaakt worden, zoals de oranje/gele natriumlampen. De lampen die niet meer leverbaar zijn, worden als eerste vervangen.

Waar

De volgende straten krijgen - helemaal of voor een groot deel - energiezuinige straatverlichting:

 • Abdijlaan
 • Bossebaan
 • De Dom
 • De Loop
 • De Plank
 • Dorpstraat
 • Heemweg
 • Heerbaan
 • Hertgang
 • Kromstraat
 • Locht
 • Smelen
 • Sondervick
 • Sterrenlaan
 • Traverse

Verder zijn er enkele straten (die staan niet in deze lijst), waar één of twee lampen worden vervangen. De straatbewoners krijgen verder geen persoonlijk bericht over de werkzaamheden.

Wethouder Duurzaamheid Jeroen Rooijakkers is er blij mee: “met de vervanging vorig jaar realiseerden we al een besparing van ongeveer 13.000 kiloWatt op jaarbasis. Deze 480 nieuwe energiezuinige verlichtingsarmaturen zorgen op jaarbasis voor een besparing van nog eens 35.000 kiloWatt; dat is vergelijkbaar met het gemiddelde energieverbruik van maar liefst tien huishoudens. Weer een mooie stap op weg naar een duurzaam Veldhoven.”

Heeft u nog ‘ouderwetse’ gloei- of spaarlampen in huis? Vervang ze zo snel mogelijk door ledverlichting. Dat is goed voor het milieu én uw portemonnee!

Over de planning

Door de coronacrisis is de levering van de armaturen vertraagd. Ze komen nu beetje bij beetje bij de aannemer binnen. Telkens als er weer een aantal beschikbaar is, kan de aannemer deze plaatsen. Dit betekent dat het waarschijnlijk wat langer gaat duren voor alle oude straatverlichting vervangen is. Maar als de levering weer goed op gang komt gaat het sneller. Dan is de aannemer eerder dan september klaar.

Hinder

De aannemer die de werkzaamheden uitvoert, werkt met een hoogwerker. Hij zal ervoor zorgen dat het verkeer zo min mogelijk last heeft. Toch kan het voorkomen dat autobestuurders even moeten wachten voor zij hun weg kunnen vervolgen. In een aantal gevallen wordt tijdelijk een omleidingsroute ingesteld. Gemiddeld duurt het vervangen van een armatuur ongeveer 20 minuten. Het vervangen van een volledige lichtmast met armatuur kan tot 2 uur duren.

Over de lampen

 • Een oude lamp in de straatverlichting verbruikt tussen de 36 en 150 watt, een nieuwe led-lamp verbruikt nog maar 25 tot 85 Watt
 • De levensduur van ledlampen is ruim 20 jaar, veel langer dan van de oude lampen
 • De oude lampen zijn door de jaren heen minder licht gaan geven. Het licht van de nieuwe lampen is (vrijwel) gelijk aan het oorspronkelijke verlichtingsniveau. Hierdoor zal het verschil in helderheid goed merkbaar zijn

Contact

Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie? Neem dan contact op met onze afdeling Beheer & Realisatie. Stuur daarvoor een e-mail naar gemeente@veldhoven.nl of bel ons via het algemene telefoonnummer 14 040.

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek