Gebruik de PMD-kroonring voor een schone straat

Maandag 22 juni 2020

Sinds eind 2018 hebben ongeveer 2.000 lantaarnpalen in Veldhoven kroonringen. Inwoners kunnen deze 'kapstokjes' gebruiken om PMD-zakken aan op te hangen. In dit artikel gaat het over de belangrijkste voordelen, hoe u de kroonring goed gebruikt en hoe u er een kunt aanvragen. 

De kroonringen zijn er nu ruim 1,5 jaar in Veldhoven. We gebruiken ze omdat steeds meer inwoners erom vroegen. De kroonring heeft meer voordelen dan nadelen. Dat blijkt uit de ervaringen van het afgelopen 1,5 jaar. Daarom blijven we in Veldhoven de kroonringen gebruiken.

Waarom ook al weer kroonringen

Losse PMD-zakken waaien gemakkelijk weg en dan kunnen ze openscheuren. Ook kunnen vogels de zakken kapot prikken. Als de PMD-zakken aan een kroonring hangen, kunnen ze eigenlijk niet wegwaaien. En vogels en andere dieren kunnen er minder goed bij. De straat ziet er ook netter uit. Daarom zijn de kroonringen er gekomen.

Help mee aan een nette straat: gebruik de kroonring goed!

Of er meer of minder zwerfafval op straat komt, hangt ook van u af. 

  • Hang of zet uw PMD-zakken op de ophaaldag voor 07.30 uur langs de straat. Dan is er minder kans op zwerfafval. U helpt zo mee aan een nette straat, zonder zwerfvuil en ongedierte
  • De kroonring is een extra service. U bent niet verplicht om deze kapstok voor PMD-zakken te gebruiken. Maar het is fijn als u dit wel doet. Dan is er minder kans op rommel op straat
  • Haalt de vuilniswagen in uw straat de PMD-zakken pas 's middags op? Dan kunt u de zakken wat later buiten zetten. Maar houd er rekening mee dat de vuilniswagen zijn planning altijd kan aanpassen. Dan bent u er misschien te laat mee
  • Zijn uw zakken niet opgehaald? Neem ze alstublieft weer mee naar huis en zet ze een week later opnieuw op tijd klaar
  • Blijven er kapotte zakken of zwerfvuil op straat liggen? Meld het bij ons via Melding openbare ruimte (kies de rubriek 'opruimen of reinigen')

Zet uw PMD-zakken niet vóór de ophaaldag buiten

Meer of minder zwerfafval op straat; u hebt er zelf invloed op. Hangt of zet u de PMD-zakken al een of meer dagen vóór de ophaaldag buiten? Dan is de kans op zwerfafval véél groter. Vooral kauwen en meeuwen hebben dan alle tijd om de zakken kapot te pikken. Dat zorgt voor rommel op straat. En dat trekt 's nachts dan weer ratten en muizen aan. Help mee en zet uw PMD-zakken pas op de ophaaldag buiten!

Waar vindt u de kroonringen

De plekken voor de kroonringen zijn in 2018 gekozen in overleg met afvalinzamelaar Baetsen. Die plekken zijn voor hun medewerkers handig. Sindsdien hebben we hier en daar kroonringen weggehaald als inwoners dat vroegen. Zij wilden bijvoorbeeld de kroonringen niet voor hun huis. Ook plaatsen we op aanvraag nog steeds nieuwe kroonringen.

Kroonring laten plaatsen? Bespreek het eerst met uw buren

Wilt u een kroonring laten plaatsen in de buurt van uw huis? Overleg dan eerst met de medebewoners in uw straat over een goede plek. Bent u het daarover eens? Vraag dan een (nieuwe) kroonring aan via Melding openbare ruimte (kies voor de rubriek 'Anders, namelijk...' en vul de gegevens in). U kunt ons ook bellen via het verkorte telefoonnummer 14 040. Wij plaatsen de kroonring dan binnen enkele weken. Soms is de gevraagde plek niet geschikt voor een kroonring. Dan bespreken we samen of het ergens anders kan.

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek