Vraag de mantelzorgwaardering 2020 aan

Dinsdag 6 oktober 2020

“We kunnen niet zonder mantelzorgers”. Wethouder Mariënne van Dongen is heel duidelijk in haar uitspraak. “Dat is de afgelopen maanden, tijdens de coronacrisis, nog maar eens bevestigd. En omdat we hun vrijwillige inzet zo waarderen”, vertelt de wethouder “willen we ook dit jaar iets terugdoen. Alle mantelzorgers die geregistreerd staan bij het Steunpunt Mantelzorg van SWOVE en voldoen aan de voorwaarden, krijgen de Veldhovense mantelzorgwaardering.”

“Juist in Coronatijd worden onze mantelzorgers extra belast. Want allerlei hulpstructuren zoals dagbesteding of begeleiding vielen zomaar ineens weg. We verwachten dat er hierdoor ook veel nieuwe mantelzorgers zijn bijgekomen”, aldus de wethouder. “Mensen die met veel inzet en liefde betrokken zijn bij het leven van Veldhovense inwoners die hulp of zorg nodig hebben. Ik zeg het nog maar eens: een blijk van waardering verdienen ze echt!”

Mantelzorgwaardering aanvragen

U kunt mantelzorgwaardering aanvragen als u aantoonbaar langer dan 3 maanden regelmatig een aantal uren per week en onbetaald voor een Veldhovenaar zorgt. Deze regeling geldt ook voor jongere mantelzorgers (tot 22 jaar) die thuis regelmatig zorgtaken overnemen.

Over de mantelzorgwaardering

Er zijn drie soorten mantelzorgwaardering:

  • Redelijk belaste mantelzorgers krijgen de standaardwaardering ter waarde van 25 euro
  • Zwaarbelaste mantelzorgers krijgen de pluswaardering ter waarde van 125 euro
  • Jonge mantelzorgers krijgen de jongerenwaardering ter waarde van 25 euro

De mantelzorgwaardering komt in de vorm van cadeaubonnen van Winkelgebied Kromstraat of van het Citycentrum. Mantelzorgers die geen keuze maken, krijgen automatisch bonnen van het Citycentrum. Iedereen heeft dus ruime keus om iets leuks uit te zoeken.

Aanmelden

De mantelzorgers die dit jaar bij het Steunpunt Mantelzorg hebben laten weten dat ze nog steeds zorgen, ontvangen de cadeaubonnen voor Kerst thuis. Nog niet aangemeld? Regel het voor 31 december 2020 via de website van SWOVE. U ontvangt de waardering dan uiterlijk 20 januari 2021.

Wanneer komt u in aanmerking voor de standaardwaardering?

Uw leven is aardig in balans ondanks de mantelzorg. U bent betrokken en doet enkele vaste, afgebakende taken. U bent niet dagelijks met uw mantelzorgtaken bezig en kunt ook uw eigen leven leiden. Het lukt u meestal om uw mantelzorgtaken los te laten.

Heeft u in 2019 de standaardwaardering ontvangen, maar zijn uw mantelzorgtaken dit jaar zwaarder geworden? Neem dan contact op met het Steunpunt Mantelzorg. Bij twijfel kijken de medewerkers van het Steunpunt graag mee. Misschien komt u in aanmerking voor de pluswaardering.

Wanneer komt u in aanmerking voor de pluswaardering?

Uw leven staat grotendeels in het teken van mantelzorg. U bent erg betrokken en combineert veel taken. U moet regelmatig ad hoc beschikbaar zijn en ervaart dat het moeilijk is uw eigen leven te leiden. Het loslaten van uw mantelzorgtaken lukt vaak niet.

Enkele voorbeelden van taken die passen bij een pluswaardering:

  • U geeft persoonlijke verzorging zoals helpen bij wassen en aankleden
  • U zorgt voor meerdere mensen (bijvoorbeeld een kind en een van uw ouders)
  • U bent 24 uur per dag beschikbaar voor ad hoc situaties. Hierdoor komt uw  eigen (sociale) leven onder spanning te staan
  • U heeft constante ongerustheid om iemand in uw directe omgeving
  • U helpt uw partner op heel veel momenten door de dag heen, regelt alle afspraken, zorgt voor het hele huishouden. Voor alle taken heeft u de eindverantwoordelijkheid

Jongerenwaardering - niet meer zorgeloos

Ben je jonger dan 22 jaar en zorg je voor of heb je zorgen over iemand bij wie je in huis woont? Bijvoorbeeld een chronisch zieke ouder of een gehandicapt broertje of zusje. Dan is de jongerenwaardering voor jou bedoeld!

Meer informatie

  • Op de pagina Mantelzorg staan de voorwaarden voor de mantelzorgwaardering. Ook leest u daar meer over de ondersteuning vanuit de gemeente
  • U kunt ook contact opnemen met het Steunpunt Mantelzorg, bijvoorbeeld om uw gewenste cadeaubonnen door te geven of voor anderen aan vragen. Het Steunpunt is iedere werkdag tussen 9.00 en 12.00 uur bereikbaar. Stuur een e-mail naar mantelzorg@swove.nl of bel (040) 25 34 230. U kunt dan ook binnenlopen bij de Burgemeester van Hoofflaan 70

Meer nieuws

RSS feed

Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek