Gebruik herfstblad in uw tuin

Dinsdag 17 november 2020

Op zonnige dagen genieten veel mensen van de prachtige herfstkleuren. Lekker wandelen in het bos over dikke lagen ritselende bladeren. Maar in eigen tuin wordt al dat herfstblad vaak snel opgeruimd. Jammer! Want u kunt het blad goed gebruiken om de bodem te beschermen tegen uitdroging. En als het zou gaan vriezen dan beschermt u er de planten mee tegen vorst.

Afgevallen bladeren op gras en wintergroene planten kunt u het beste weghalen. Anders komen er gele of kale plekken in. Ook op de stoep kunt u het blad beter wegvegen, om gladheid te voorkomen. Maar tussen de planten laat u blad bij voorkeur liggen. Het vallend blad is een belangrijke bron van voeding voor de planten in de tuin. Het blad beschermt de planten tegen de vorst en de grond tegen uitdroging. Wormen, spinnen en insecten maken er gratis mest voor uw planten van. Het leven van kleine vogels zoals winterkoninkjes, roodborstjes en heggenmussen hangt dan weer af van die kleine beestjes. Met een volle maag de winternacht in, is voor hen van levensbelang. Want als het hard vriest verbranden ze tot wel 10% van hun lichaamsgewicht om warm te blijven.

Een beetje een rommeltje in de tuin met bladeren, plantenresten en uitgebloeide bloemen zorgt dus in het najaar en in de winter voor een fijne leefomgeving voor heel veel soorten dieren. Meer weten? Kijk op www.steenbreek.nl voor informatie en tips.

Meer nieuws

RSS feed

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS Reader nodig. Via de RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Abonneren op de RSS feed Nieuwsberichten van de gemeente Veldhoven

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek