Veldhoven: stad van dorpen

Donderdag 31 december 2020

Bekijk de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Marcel Delhez hieronder.

Uitgeschreven tekst 

Beste Veldhovenaren,

Wat een jaar. 2020 was een jaar waarin het uiterste van ons allemaal werd gevraagd. Corona heeft ons leven op zijn kop gezet en diepe sporen nagelaten in onze samenleving. Ook in Veldhoven. Het gemis van dierbaren. Het gemis van samen zijn. Het gemis aan perspectief voor de ondernemers die zo hard getroffen zijn. Het op je tandvlees lopen omdat je een baan, kinderen en/of zorg voor ouders moet combineren. In een jaar tijd is zo ontzettend veel gebeurd dat het bijna niet te bevatten is.
Het Maxima Medisch Centrum dat zorg moest afschalen.
Het bezoek aan onze familieleden in Merefelt dat even niet kon.
Het sluiten van de winkels in de Kromstraat en het Citycentrum.
Niet meer naar restaurants of favoriete kroeg.
Geen Zeelster Kermis, geen Cityfest. En zo zijn er nog tal van andere voorbeelden.

We hebben met z’n allen afgezien. Pijn geleden. En net toen we weer met hoop naar de toekomst keken, ging Nederland op slot. Precies op het moment waar we met z’n allen zo naar hadden uitgekeken. De feestdagen en de jaarwisseling. Normaal gesproken een moment van uitbundige feestvreugde. En nu was het relatief stil. Ik mocht zelf de feestdagen in quarantaine doorbrengen met mijn vrouw. Dan voel je aan den lijve wat het is om weinig contact te hebben met de wereld buiten. Hoe moeten alleenstaande ouderen zich voelen in deze tijd? Of jongeren die klaar zijn om de wereld te verkennen?

En zo heb ik heb ik ook even mee mogen kijken met de zorg in het MMC: hoe mooi het kan zijn voor een ic-verpleegkundige als ze iemand van de beademing haalt. En tranen in haar ogen heeft omdat die persoon het gehaald heeft. Twee weken eerder keek ze die mevrouw in de ogen en stelde ze haar gerust. Terwijl ze wist dat de kans heel klein was dat ze het zou gaan halen. Het zijn intense momenten om mee te maken.

En toch is dat niet het hele verhaal van 2020. Want in tijden van nood leer je je vrienden kennen, zeggen ze weleens. En als ik aan 2020 terugdenk, dan herinner ik me naast alle ellende vooral ook het gevoel van welkom. Het gevoel van er zijn voor elkaar. Het gevoel van mee mogen doen. Ik heb het afgelopen jaar overal gezien: initiatieven om lokaal te kopen, afhaalmenu’s bij de restaurants, Lounge @ The Park, coronahulp voor Veldhovenaren via Facebook, Veldhoven voor elkaar via Cordaad, enzovoort.

In Veldhoven ben je welkom. Je hoort er bij en je mag meedoen. Dat is wat Veldhoven al 100 jaar sterk maakt. En dat is wat ons de komende 100 jaar sterk houdt. Dat is iets om te koesteren en om trots op te zijn. Het is wat ons ook uniek maakt. Ik heb erover nagedacht wat dat gevoel dan is.

100 jaar geleden ontstond Veldhoven. Nu een stad van dorpen. En volgens mij is dat de oorsprong van het gevoel van welkom zijn. We hebben hier het beste van een dorp: welkom zijn, op elkaar letten als het nodig is (en soms ook als het niet nodig is), hard werken én hard feesten. En we hebben het beste van een stad: meer dan 100 nationaliteiten waardoor we letterlijk midden in de wereld staan. Het lef om groot te denken waardoor we aantrekkelijk zijn voor grote bedrijven die voor werkgelegenheid en welvaart zorgen. En voorzieningen waar we trots op mogen zijn. Een prachtig theater De Schalm, een nieuw zwembad in aanbouw, een steeds beter wordende infrastructuur maar ook goed functionerende welzijnsorganisaties als Cordaad en SWOVE.

Onze stad van dorpen bestaat dit jaar 100 jaar. En op de drempel van dat mooie moment zijn we op de proef gesteld met z’n allen. Maar zelfs in zo’n jaar als 2020 zetten we onze schouders eronder en richten we onze blik op wat gaat komen. Ik heb al veel mooie initiatieven gezien om ons 100-jarig bestaan te vieren. Ook daarin zie je dat iedereen welkom is en meedoet. Komend jaar is ook het jaar van de vrijwilliger. In Veldhoven is het juist die vrijwilliger die het verschil maakt. De afgelopen 100 jaar, maar ook de komende 100 jaar, we maken Veldhoven samen!

Ik wens alle inwoners, bedrijven en organisaties een mooi maar vooral gezond 2021 toe. In het jaar dat het vaccin tegen covid-19 beschikbaar is. En zo het leven waar we naar verlangen weer langzaam op gang kan komen. Dat we elkaar weer gaan ontmoeten, samen kunnen sporten, uit kunnen gaan in de horeca, naar een festival kunnen en een 100-jarige verjaardag kunnen vieren. Kortom: datgene doen waar Veldhoven als stad van dorpen sterk in is.

Gelukkig nieuwjaar!

Marcel Delhez
burgemeester

Meer nieuws

Abonneren op nieuwsberichten

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek