Bestrijding eikenprocessierupsen van start

Dinsdag 6 april 2021

Het is voorjaar, we hebben de eerste dagen met warmere temperaturen gehad en bomen en planten worden weer groen. In de loop van april gaat ook het blad van de eikenbomen weer groeien. Tijd voor bestrijding van de eikenprocessierups, want dan ontwikkelen de eitjes zich tot rupsen. Het plan voor dit jaar is klaar. We houden rekening met de ervaringen van vorig jaar, toen er erg veel overlast was.

Dit jaar bestrijden we op de plekken waar inwoners er het meeste last van kunnen hebben. Het gaat om meer bomen dan in 2020. Bomen die vorig jaar overlast gaven, behandelen we nu ook vooraf (preventief). Vorig jaar zijn hier alleen de nesten weggehaald.

Nestkastjes

In een groot aantal eikenbomen hangen nestkastjes voor meesjes. Onder andere op plekken waar veel mensen komen zoals bij kinderboerderij De Hazewinkel en MFA Midden. De vogeltjes gebruiken de nestkastjes goed. Ze voeren hun jongen met allerlei insecten, óók met de eikenprocessierups. Zo helpen ze steeds meer mee met de bestrijding.

Bestrijding met biologische middelen

We bestrijden de eikenprocessierups met biologische middelen. Dat doen we als de eikenblaadjes beginnen te groeien. Met een boomnevelspuit spuiten we de bestrijdingsvloeistof zo hoog mogelijk in de bomen.

  • Bestrijding met aaltjes Sterrenlaan. In deze eikenbomen komen beschermde vlindersoorten voor. We volgen de aanwijzingen van de Vlinderstichting en bespuiten deze eikenbomen met aaltjes (een soort miniwormpjes die processierupsen opeten). De eerste bespuiting is afhankelijk van de bladontwikkeling in april. De tweede bespuiting is ongeveer twee weken daarna. Dit gebeurt in de avond of nacht, want alleen dan werkt het middel: als het wordt blootgesteld aan daglicht is het niet of nauwelijks meer actief.

  • Bestrijding met bacteriën op andere plaatsen. Alle andere eikenbomen die we behandelen, bespuiten we preventief met een biologisch bacteriënpreparaat. Dit doen we afhankelijk van de bladontwikkeling, waarschijnlijk eind april of in mei. Dit gebeurt overdag in de kernen en in de avonduren in het buitengebied.

Het bespuiten in de avonduren kan voor wat geluidsoverlast zorgen, we vertrouwen op uw begrip hiervoor.

Let op!UPDATE 20 april 2021: 

Wegzuigen van nesten

Ook na de preventieve bestrijding kunnen er nog steeds nesten in de eikenbomen komen. In dat geval worden die weggezogen.
In eikenbomen die niet preventief zijn besproeid, zuigen we de nesten alleen weg op plaatsen waar meerdere mensen er veel last van hebben, zoals langs drukke fietsroutes, wandelroutes en bij speelterreinen. In bos- en natuurgebieden doen we geen bestrijding, daar laten we de natuurlijke vijanden hun werk doen. Langs de toegangspaden plaatsen we wel waarschuwingsborden.

Meer informatie

Het Kennisplatform eikenprocessierups op www.processierups.nu geeft antwoord op veel vragen.

Meer nieuws


Abonneren op nieuwsberichten

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek