Duurzaam auto wassen in de wasstraat

Woensdag 14 april 2021

Auto’s wassen op straat is behoorlijk milieubelastend. Het is beter voor het milieu om uw auto te (laten) wassen in een wasstraat. Zo voorkomt u dat schadelijke stoffen in het milieu terecht komen. Dit is extra belangrijk in nieuwere wijken met een gescheiden rioolsysteem.

De vervuiling van water waarmee u uw auto wast, bestaat uit sop en vooral uit vuil - fijnstof, pekel, vet, smeer, et cetera - dat zich op uw auto heeft verzameld. Als u de auto op straat wilt wassen, gebruik dan in elk geval een product met het Milieukeur. Lees meer op www.keurmerkenwijzer.nl/overzicht/schoonmaakmiddelen/.

Gescheiden rioolsysteem

Een gescheiden rioolsysteem werkt zo: het afvalwater uit huizen (keuken, badkamer, toilet) gaat via de riolering naar de waterzuivering. Het hemelwater (regen, hagel, sneeuw) gaat via straatkolken in het wegdek naar slootjes en beken zoals De Gender en Rundgraaf. Of het water komt in een groene zone terecht. Een deel van het hemelwater zakt daar in de bodem en de rest vloeit dan weg naar de beken. Rechtstreeks de natuur in dus. Als u uw auto op straat of op uw oprit wast komen de schadelijke stoffen rechtstreeks in sloten, beken en bodem terecht.

Woont u in een wijk met een gescheiden rioolsysteem en wilt u toch uw auto op straat wassen? Gooi dan de emmers met vuil sop leeg in gootsteen of toilet. Maar kies liever de milieuvriendelijke weg: was uw auto bij een goede autowasstraat. De meeste wasstraten zorgen dat het vieze water op de juiste manier wordt afgevoerd via het vuilwaterriool.

Op het kaartje ziet u in welke gebieden in Veldhoven woningen een gescheiden rioolsysteem kunnen hebben. 

kaartje locaties gescheiden rioolsysteem Veldhoven

Meer nieuws


Abonneren op nieuwsberichten

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek