Samen werken aan duurzaam verwarmde huizen

Dinsdag 20 april 2021

Veldhoven gaat net als de rest van Nederland stapsgewijs van het aardgas af. In 2050 willen we op een duurzame manier verwarmen, douchen en koken. Dat is nog erg ver weg. Toch gaan we nu al werken aan duurzaam verwarmde huizen. Hoe gaan we dat in onze gemeente doen?

De meeste huishoudens gebruiken aardgas om te koken en om hun huizen en het kraanwater te verwarmen. Maar: aardgas is een fossiele brandstof, waarbij veel CO2 vrijkomt bij de verbranding. En dat is slecht voor het klimaat. Daarom gaan we op zoek naar duurzame alternatieven. Hoe dat precies gaat lopen, dat weten we als gemeente ook nog niet. Wat we wél weten, is dat het een enorme klus is. En dat we die samen met onze inwoners gaan aanpakken.

Plan maken

Een wijk sluiten we nooit van het ene op het andere moment van het aardgas af. We maken eerst samen met wijkbewoners een wijkuitvoeringsplan. Daarin staat onder andere voor welk alternatief we daadwerkelijk kiezen en welke stappen inwoners daarvoor kunnen nemen.

Transitievisie Warmte: waar staan we nu?

De gemeente organiseert deze overgang naar wonen zonder aardgas. We werken nu aan de Transitievisie Warmte. Daarin bepalen we welke gebouwen het eerst aan de beurt zijn om van het aardgas af te gaan. Daarnaast geven we aan wat voor slimme stappen we ondertussen in wijken kunnen zetten richting aardgasvrij. Aan deze visie werken we samen met (vertegenwoordigers van) inwoners, maatschappelijke organisaties en technische partijen. Deze zomer kunnen inwoners meedenken over de inhoud van de Transitievisie Warmte.

Meedenken

Op dit moment kunt u via veldhoven.nl/magikwatvragen al uw gedachten delen over wonen zonder aardgas. Eind 2021 stelt de gemeenteraad de visie vast. Dan kunt u zien of uw woning nog voor 2030 of pas daarna van het aardgas af gaat. En dat pakken we graag samen met inwoners op.

Meer informatie

Meer weten over wonen zonder aardgas? Lees er alles over op veldhoven.nl/wonen-zonder-aardgas. Of meld u aan voor de digitale nieuwsbrief.

Meer nieuws

Abonneren op nieuwsberichten

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek