Bijdragen aan een beter klimaat: samen van het aardgas af

Woensdag 28 april 2021

Veldhoven gaat net als de rest van Nederland stapsgewijs van het aardgas af. In 2050 willen we op een duurzame manier verwarmen, douchen en koken. Nog 9 van de 10 woningen gebruiken aardgas. Hoe gaan we van het aardgas af en wat zijn de voordelen om aan de slag te gaan?

Het is een hele verandering, een ‘warmtetransitie’. Maar een paar dingen blijven hetzelfde in aardgasvrije huizen: u houdt een warm huis, een warme douche en een kookplaat voor een lekkere maaltijd. Sinds februari stellen we regelmatig vragen hierover. Dat doen we via korte vragenlijsten, die u overigens nog steeds kunt invullen. De resultaten geven ons inzicht in hoe het onderwerp leeft onder inwoners. Over de kansen die inwoners zien, maar ook over de zorgen. Bijvoorbeeld over de kosten of over wat er allemaal bij de transitie komt kijken.

Voordelen om aan de slag te gaan

In de 2e korte vragenlijst vroegen we u welke voordelen er – naast een lagere energierekening - zijn om aan de slag te gaan. De meeste deelnemers kozen daarbij voor:

  • Ik wil bijdragen aan een beter klimaat
  • Zo zorg ik voor een comfortabel warm huis
  • Mijn huis wordt meer waard.

Belangrijkste voorwaarden om over te stappen

In de 1e korte vragenlijst vroegen we u wat u het belangrijkst vindt in de overstap naar aardgasvrij. Deze antwoorden werden het meest gegeven:

  • Dat ik niet in 1 keer voor hoge kosten kom te staan
  • Dat ik in mijn woning een comfortabele temperatuur houd
  • Dat ik zelf een keuze heb in wat er voor aardgas in de plaats komt in mijn huis
  • Dat ik de investering kan terugverdienen

Wij vinden deze onderwerpen ook belangrijk en nemen deze mee in de ontwikkeling van de Transitievisie Warmte. Op een aantal punten gaan we hieronder al in. 

Er zijn verschillende mogelijkheden om van het aardgas af te gaan.

  • U kunt denken aan individuele oplossingen zoals helemaal elektrisch met een warmtepomp.
  • Voor sommige woningen kan duurzaam gas (groen gas of waterstof) de aangewezen oplossing zijn.
  • Ook collectieve oplossingen zoals warmtenetten zijn denkbaar. Het gaat dan om een oplossing voor meerdere huizen en vaak hele buurten.

Welke oplossing voor welke wijk of woning geschikt is, hangt af van veel factoren. Bijvoorbeeld van hoe goed uw woning geïsoleerd is of welke warmtebronnen in de omgeving beschikbaar zijn. 

Op dit moment is nog niet bekend welke warmteoplossing we kiezen in uw wijk of in uw woning. We onderzoeken nu met betrokken partijen de beste oplossingen voor onze woningen. Dit leggen we vast in de Transitievisie Warmte. De definitieve keuze maken we samen met u als bewoner in het wijkuitvoeringsplan.

Kosten om aardgasvrij te wonen

Wat het u kost om stapsgewijs van het aardgas af te gaan, is nu nog niet bekend. Ook dit hangt af van uw situatie en de oplossing die gekozen wordt. Maar ook van eventuele subsidies en leningen die zullen worden verstrekt.
Streven is om de transitie naar aardgasvrij woonlastenneutraal te maken voor bewoners. Dit is als uitgangspunt opgenomen in het Klimaatakkoord. Woonlastenneutraal betekent dat u als inwoner gemiddeld per maand niet duurder uit bent dan nu met aardgas.

Meedenken

U kunt via www.veldhoven.nl/magikwatvragen al uw gedachten delen over wonen zonder aardgas. Deze zomer kunnen inwoners meedenken over de Transitievisie Warmte. Eind 2021 stelt de gemeenteraad de visie vast. Dan kunt u zien of uw woning nog voor 2030 of pas daarna van het aardgas af gaat.

Meer informatie

Meer weten over wonen zonder aardgas? Lees er alles over op www.veldhoven.nl/wonen-zonder-aardgas. Of meld u aan voor de digitale nieuwsbrief.

Meer nieuws

Abonneren op nieuwsberichten

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek