Op weg naar aardgasvrij: ga slim aan de slag

Maandag 3 mei 2021

Veldhoven gaat net als de rest van Nederland stapsgewijs van het aardgas af. In 2050 willen we op een duurzame manier verwarmen, douchen en koken. Dat gaat natuurlijk niet in 1 keer. In de jaren vooraf maken we samen met wijkbewoners een wijkuitvoeringsplan. We werken nu eerst aan een Transitievisie Warmte, waarin we bepalen waar en hoe we starten in onze gemeente. We maken dus samen plannen over aardgasvrij wonen. Toch kunt u nu al veel doen om u hierop voor te bereiden. Zeker als u gaat verbouwen of als uw cv-ketel aan vervanging toe is, is het slim om alvast rekening te houden met wonen zonder aardgas.

Wat kan ik nu al doen?

U kunt bijvoorbeeld uw gasfornuis al vervangen door een inductieplaat. U kunt tochtstrips plaatsen zodat warmte niet weglekt. Of als u gaat verbouwen, isoleer uw woning dan direct beter. Wij raden u aan om hierbij advies te vragen bij een onafhankelijke deskundige om de maatregelen passend te maken voor uw woning. Deze denkt met u mee over wat u nu al kunt doen. En met welke maatregelen u beter kunt wachten tot er daadwerkelijk plannen voor uw wijk zijn.

Zelf aardgasvrij worden?

Wilt u niet wachten tot de gemeente het initiatief neemt om samen plannen te maken voor uw hele wijk? Maak uw huis dan zelf aardgasvrij, bijvoorbeeld met een warmtepomp. Tip: werk hiervoor samen met uw buren. U bent dan vaak goedkoper uit met het isoleren van de woning en het installeren van de apparaten. Bovendien kunt u taken verdelen. En hoeft niet iedereen zelf te onderzoeken welk bedrijf het kan uitvoeren.

Kijk voor meer informatie en tips ook eens op onze andere pagina’s Duurzaam verbouwen en Energiebesparing en duurzame energie. Hier vindt u meer informatie over subsidies en leningen voor het verduurzamen van uw woning. Zoals de Veldhovense stimuleringslening voor het verduurzamen van uw huis.

Wie kan mij advies geven?

Neem contact op met Veldhoven Duurzaam via www.veldhovenduurzaam.nl. Dit is een onafhankelijke vereniging van deskundige vrijwilligers. U kunt regelmatig gratis online bijeenkomsten bijwonen en u kunt er terecht voor advies over woningisolatie, (gas)bespaartips, warmteverliesanalyse, zelf warmte opwekken en zelf energie opwekken zoals met zonnepanelen. Ook op www.hierverwarmt.nl en www.iedereendoetwat.nl kunt u veel informatie vinden.

Cv-ketel vervangen?

Wat doet u als uw cv-ketel stuk gaat of aan vervanging toe is? Laat u de kapotte ketel repareren, neemt u een nieuwe hr-ketel op gas, of stapt u nu al over op een (hybride) warmtepomp? Op de website van Milieucentraal staat een stappenplan. Daar kunt u vragen over uw huis invullen en krijgt u advies wat het beste is voor uw huis.

Meedenken

U kunt via www.veldhoven.nl/magikwatvragen al uw gedachten delen over wonen zonder aardgas. Deze zomer kunnen inwoners meedenken over de Transitievisie Warmte. Eind 2021 stelt de gemeenteraad de visie vast. Dan kunt u zien of uw woning nog voor 2030 of pas daarna van het aardgas af gaat.

Meer informatie

Meer weten over wonen zonder aardgas? Lees er alles over op www.veldhoven.nl/wonen-zonder-aardgas. U kunt zich hier ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief.

Meer nieuws


Abonneren op nieuwsberichten

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek