Hulp voor Oekraïne

Vrijdag 4 maart 2022

Veel mensen maken zich zorgen over de situatie in Oekraïne. We zien de beelden uit de Oekraïne en dit raakt ons allemaal. Mensen worden getroffen door oorlogsgeweld. Of zijn ervoor op de vlucht. Dit roept gevoelens op van boosheid, verdriet, angst, bezorgdheid. We krijgen als gemeente veel vragen van inwoners en organisaties over het bieden van hulp en het opvangen van Oekraïners. Hartverwarmend hoe Veldhovenaren klaar willen staan voor inwoners van Oekraïne.

Burgemeester Marcel Delhez zegt namens gemeenteraad en college: “In Nederland en ook in onze gemeente zijn en worden initiatieven opgezet om de Oekraïners te steunen. We waarderen de lokale initiatieven enorm. Samen laten we de Oekraïners niet aan hun lot over. Als we een rol krijgen in de opvang van Oekraïners, dan zorgen we voor een gastvrije ontvangst.”

Nederland voor vluchtelingen

Misschien wilt u een kamer aanbieden aan een vluchteling, vrijwilligerswerk doen of spullen brengen.  Op www.nederlandvoorvluchtelingen.nl is informatie te vinden die uw initiatief of aanbod verder helpt. Ook kunt u via deze website laten horen dat we Oekraïense en andere vluchtelingen een warm hart toedragen. Bijvoorbeeld door een poster te downloaden en op uw raam te plakken.

Opvang en voorzieningen voor Oekraïners

Oekraïense vluchtelingen mogen, in tegenstelling tot andere vluchtelingen, zonder visum legaal in Nederland blijven. Het is daarom voor de meeste Oekraïners niet nodig om asiel aan te vragen. Het organiseren van de opvang van Oekraïners is daarom op veel vlakken anders dan voor andere vluchtelingen. Overheidsinstanties en hulporganisaties maken de komende tijd afspraken over wie welke rol op zich neemt in deze nieuwe situatie.

Landelijke pagina Rijksoverheid

Op de landelijke startpagina van de Rijksoverheid vindt u relevante informatie over de situatie in de Oekraïne en de gevolgen voor Nederland: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/russische-inval-in-oekraine

Meer nieuws


Abonneren op nieuwsberichten

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek