Veldhoven maait de bermen

Dinsdag 14 juni 2022

We zijn begonnen met maaien van bermen langs wegen en fietspaden in de gemeente. We maaien selectief: in bermen met weinig grasgroei of geen overlast door overhangende vegetatie maaien we niet. In september maaien we de bredere bermen en ligt het maaisel 3-5 dagen om te drogen. In die tijd vallen de zaden op de grond. Dat zorgt voor nieuwe planten in het voorjaar. Na die droogtijd halen ze het maaisel op.

Er zijn twee redenen om te maaien. De eerste is om de grond te verschralen, ofwel armer te maken. Want op voedselarme grond verdwijnen de grassen. Zo krijgen kruidensoorten en wilde bloemen meer kans om te groeien. Dat trekt dan weer vogels, vlinders en andere nuttige insecten aan. Ook kleine zoogdieren hebben er voordeel van. Ze vinden er meer voedsel. En de bermen en weides worden er mooier door. De tweede reden is de verkeersveiligheid. Want het verkeer moet natuurlijk wel goed uitzicht hebben. Daarom maaien we in juni een rand van 50-100 cm langs bermen, fiets- en voetpaden. Uitzichthoeken bij kruisingen en rotondes maaien we helemaal.

Meer nieuws


Abonneren op nieuwsberichten

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek