Vraag nu aan: waardering voor mantelzorgers

Maandag 17 oktober 2022

Zorgt u langer dan drie maanden voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind, ander familielid, vriend(in) of buur in Veldhoven? Doet u dit regelmatig een aantal uur en onbetaald? Dan bent u een mantelzorger en geven we u graag de mantelzorgwaardering: cadeaubonnen van het Citycentrum of van de Kromstraat.

Mantelzorgwaardering voor uw inzet

Als mantelzorger verzet u vaak veel werk. Natuurlijk doet u dit met liefde, maar het kan af en toe best zwaar zijn. Uw inzet verdient een compliment. Daarom is de jaarlijkse Veldhovense mantelzorgwaardering een cadeautje voor u.

Mijn vrouw en ik waren 20 jaar lang mantelzorgers voor mijn schoonmoeder. Mantelzorger zijn is soms zwaar, af en toe zie je het daarom even niet meer zitten. Dat ervaarden mijn vrouw en ik ook, maar de wil om voor een kwetsbare ouder te zorgen heeft het altijd gewonnen. Mantelzorg is een onmisbare schakel in de zorgketen. Tegelijkertijd is mantelzorg en vrijwilligerswerk niet vrijblijvend, iedere keer is er focus nodig om je taak zorgvuldig uit te voeren. Daarom is het ook geweldig om te zien hoeveel Veldhovenaren zich inzetten vooreen ander. Alle eer en waardering voor deze kanjers, en daar mogen we zeker vaker bij stilstaan!

- Wethouder Huub Stroeks

Over de mantelzorgwaardering

Er zijn drie soorten waardering:

  • Redelijk belaste mantelzorgers krijgen de standaardwaardering ter waarde van 25 euro

  • Zwaarbelaste mantelzorgers krijgen de pluswaardering ter waarde van 125 euro

  • Jonge mantelzorgers krijgen de jongerenwaardering ter waarde van 25 euro

De mantelzorgwaardering ontvangt u in de vorm van een cadeaubon van Winkelgebied Kromstraat of van het Citycentrum. Hiermee kunt u iets leuks uitzoeken.

Zo vraagt u de mantelzorgwaardering aan

Om de mantelzorgwaardering te ontvangen is het belangrijk dat u ingeschreven staat bij Steunpunt Mantelzorg Veldhoven. Heeft u dat al gedaan? Dan ontvangt u in december 2022 de mantelzorgwaardering. Als u nog niet bent ingeschreven, is dit nog mogelijk tot 31 december 2022 via de aanmeldpagina van SWOVE.

Mantelzorgers die vóór 1 november ingeschreven staan bij Steunpunt Mantelzorg, ontvangen de  cadeaubon vóór Sinterklaas thuis. Als u zich pas na 1 november inschrijft, ontvangt u de cadeaubon vóór 20 januari 2023.

Wanneer u in aanmerking komt voor de standaardwaardering

U komt in aanmerking voor de standaardwaardering als uw leven aardig in balans is, ondanks de mantelzorg. U bent betrokken en doet enkele vaste, afgebakende taken, maar u bent niet dagelijks  bezig met uw mantelzorgtaken. Daardoor lukt het u meestal om uw mantelzorgtaken los te laten.

Heeft u in 2021 de standaardwaardering ontvangen, maar zijn uw mantelzorgtaken dit jaar zwaarder geworden? Neem dan contact op met Steunpunt Mantelzorg Veldhoven. Bij twijfel kijken de medewerkers van het Steunpunt graag mee of u eventueel in aanmerking komt voor de pluswaardering.

Wanneer u in aanmerking komt voor de pluswaardering

Uw komt in aanmerking voor de pluswaardering als uw leven grotendeels in het teken staat van mantelzorg. U bent erg betrokken en combineert veel taken. U moet regelmatig direct beschikbaar zijn en vindt het moeilijk om uw eigen leven te leiden. Uw mantelzorgtaken loslaten lukt daarom vaak niet.

Enkele voorbeelden van taken die passen bij een pluswaardering zijn:

  • U geeft persoonlijke verzorging, zoals helpen bij wassen en aankleden
  • U zorgt voor meerdere mensen (bijvoorbeeld een kind en één van uw ouders)
  • U bent 24 uur per dag beschikbaar voor situaties, waardoor uw eigen (sociale) leven onder spanning staat
  • U heeft constante ongerustheid om iemand in uw directe omgeving
  • U helpt uw partner op heel veel momenten door de dag heen: u regelt alle afspraken, zorgt voor het hele huishouden, en u bent eindverantwoordelijk voor alle taken

Jongerenwaardering - niet meer zorgeloos

Ben je jonger dan 22 jaar en zorg je voor iemand of heb je zorgen over iemand bij wie je in huis woont? Bijvoorbeeld een chronisch zieke ouder of een gehandicapt broertje of zusje. Dan is de jongerenwaardering voor jou bedoeld.

Deel je de mantelzorgtaak met iemand die nog niet aangemeld is voor de mantelzorgwaardering? Aanmelden is mogelijk via de aanmeldpagina van SWOVE.

Meer informatie

  • Op de pagina Mantelzorg staan de voorwaarden voor de mantelzorgwaardering. Ook leest u daar meer over de ondersteuning vanuit de gemeente.
  • U kunt contact opnemen met Steunpunt Mantelzorg, bijvoorbeeld om uw gewenste cadeaubonnen door te geven of voor andere vragen. Het Steunpunt is iedere werkdag tussen 9.00 en 13.00 uur bereikbaar via (040) 25 34 230. Liever contact op een ander tijdstip? Dan is dat mogelijk op afspraak. Ook kunt u een e-mail sturen naar mantelzorg@swove.nl.

Meer nieuws


Abonneren op nieuwsberichten

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek