Gemeente vervangt deel straatverlichting door led

Dinsdag 1 november 2022

Veldhoven krijgt 450 nieuwe verlichtingsarmaturen (de houder en de lamp) met led-straatverlichting. Het vervangen van de straatverlichting is half oktober gestart en de aannemer is naar verwachting voor kerst klaar.

Voorgaande jaren werden ook al eens ruim 1000 armaturen vervangen. Nu komen daar 450 nieuwe armaturen bij. En we vervangen versleten lichtmasten vervangen waar nodig. De komende jaren vervangen we nog meer straatverlichting. Ook omdat sommige lampen nu of in de toekomst niet meer worden gemaakt, bijvoorbeeld de oranje/gele natriumlampen. Daarnaast verbiedt de Europese Unie de aankomende jaren bepaalde type lampen in verband met het milieu.

Waar vindt de vervanging plaats?

De meeste straten waar we de straatverlichting vervangen liggen in Heikant-west en Heikant-oost. Daarnaast vervangen we de straatverlichting aan de A.P. de Bontstraat,  Berthastraat, Boonberg, De Goolder, De Heufkens, Ekster, Fazant, Grutto, Havik, Kiekendief, Korhoen, Patrijs, Poort, Roek, Rondeel, Ruiske, Schans, Sperwer, Torenvalk. Verder zijn er enkele straten (die staan niet in deze lijst), waar één of twee armaturen worden vervangen. De straatbewoners krijgen verder geen persoonlijk bericht over de werkzaamheden.

Wethouder Mariëlle Giesbertz is blij dat we weer oude straatverlichting vervangen. “Veldhoven wordt steeds duurzamer en dit is weer een mooie stap. Met de eerdere vervangingen bespaarden we al veel energie en ook deze ronde zet zoden aan de dijk. Hiermee besparen we namelijk zo’n 30.000 kilowatt per jaar. Dat is te vergelijken met het gemiddelde energieverbruik van maar liefst 15 huishoudens!”

Let op!Heeft u nog ‘ouderwetse’ gloei- of spaarlampen in huis? Vervang ze zo snel mogelijk door led-verlichting. Dat is goed voor het milieu én uw portemonnee!

Hinder

De aannemer die de werkzaamheden uitvoert, werkt met een hoogwerker. Hij zorgt ervoor dat het verkeer daar zo min mogelijk last van heeft. Toch kan het zo zijn dat autobestuurders even moeten wachten voordat zij hun weg kunnen vervolgen. Gemiddeld duurt het vervangen van een armatuur ongeveer 20 minuten. In een aantal gevallen wordt tijdelijk een omleidingsroute ingesteld.

Over de lampen

  • Een oude lamp in de straatverlichting verbruikt tussen de 35 en 150 watt, een nieuwe led-lamp verbruikt nog maar 25 tot 75 Watt.
  • De levensduur van led-lampen is ruim 20 jaar, veel langer dan van de oude lampen.
  • De oude lampen zijn door de jaren heen minder licht gaan geven. Het licht van de nieuwe lampen is (vrijwel) gelijk aan het oorspronkelijke verlichtingsniveau. Hierdoor is het verschil in helderheid goed merkbaar.

Contact

Heet u vragen naar aanleiding van deze informatie? Neem dan contact op met onze afdeling Beheer & Realisatie. Stuur daarvoor een e-mail naar gemeente@veldhoven.nl of bel ons via het algemene telefoonnummer 14 040.

Meer nieuws


Abonneren op nieuwsberichten

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek