Meiveld voortaan rookvrij

Dinsdag 7 maart 2023

Niemand wil dat kinderen gaan roken. Daarom zet Veldhoven zich in voor een Rookvrije Generatie en is de omgeving van het gemeentehuis (Meiveld) voortaan rookvrij. “Alle kinderen hebben het recht om rookvrij op te groeien”, zegt gezondheidswethouder Huub Stroeks.

De gemeente en maatschappelijke organisaties werken samen om een gezondere leefstijl bij inwoners te stimuleren. In het Lokaal Preventieakkoord (2021) staan acties om overgewicht, eenzaamheid en roken tegen te gaan. Een van die acties is het rookvrij maken van openbare buitenruimten waar veel kinderen komen.

Wethouder Stroeks:

“Denk hierbij aan sportparken, speeltuinen en de kinderboerderij. Die worden de komende tijd stap voor stap rookvrij. Omdat we het belangrijk vinden en het goede voorbeeld willen geven, maken we nu al de openbare ruimte rondom het gemeentehuis rookvrij.”

Dat er op het Meiveld niet meer mag worden gerookt, is te zien aan tegels en borden. Horecagelegenheden d’n Burgemister en Crème de la Crème, theater De Schalm en de Bibliotheek ondersteunen dit initiatief. Stroeks: “Op de horecaterrassen mag nu nog worden gerookt, maar zij gaan ook stappen zetten naar een rookvrij terras.”

Rookvrije Generatie

Niemand wil dat kinderen gaan roken. Toch raken per week honderden kinderen verslaafd. Ruim de helft van de rokers sterft aan de gevolgen ervan: elk jaar zo’n 20.000 Nederlanders. Daarom is een Rookvrije Generatie de landelijke ambitie. Dat betekent dat in 2040 geen kind meer rookt of begint met roken. En dat het aantal volwassenen dat rookt minder dan 5% is. Veldhoven heeft hiervoor acties vastgelegd in het Lokaal Preventieakkoord.

Meer nieuws


Abonneren op nieuwsberichten

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek