Opkopersregister voor handelaren in tweedehands goederen

Donderdag 16 november 2023

Handelt u in tweedehandsgoederen? Of wilt u een handel in gebruikte goederen starten? Dan moet u zich als handelaar aanmelden bij de gemeente. Voor deze melding kunt u terecht bij het Digitaal Opkopers Loket.

Digitaal Opkopers Register

Als u voor uw onderneming tweedehandsgoederen inkoopt, inneemt of inruilt, moet u die registreren in het Digitaal Opkopers Register (DOR). Dat helpt de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente bij de aanpak van heling. Alleen als u zeer regelmatig, dus niet hobbymatig, een tweedehands goed inkoopt en vervolgens doorverkoopt moet u een register bijgehouden.

Heling

Heling is het kopen, bezitten of verkopen van gestolen artikelen en voertuigen. Heling is strafbaar. Onder heling valt ook het kopen van producten als u had kunnen vermoeden dat het om een gestolen artikel gaat. Bijvoorbeeld: u kunt een fiets, mobiele telefoon of auto kopen voor een prijs die eigenlijk te mooi is om waar te zijn. Dat is dan ook vaak het geval. In veel gevallen gaat het dan om een gestolen product.

Via de website Stopheling of de app Stopheling kunt u kijken of een aangeboden artikel als gestolen bij de politie geregistreerd staat.

Voor welke goederen geldt het opkopersregister?

Voorbeelden van spullen die u moet registreren in het opkopersregister:

 • foto-, film-, radio-, audio- en videoapparatuur
 • sieraden, juwelen, uurwerken
 • edelmetaal goud, edelstenen, platina, zilver
 • kunstvoorwerpen en antiek
 • laptops, mobiele telefoons, tablets
 • fietsen
 • voertuigen die uit het buitenland zijn geïmporteerd
 • onderdelen van fietsen, bromfietsen, motoren en auto's
 • voertuigen zonder kenteken

Wat moet u bijhouden in het opkopersregister?

Handelaren moeten in ieder geval in het opkopersregister zetten:

 • de datum van aankoop
 • een omschrijving van het product (zoals het merk, type en serienummer)
 • de koopprijs
 • de naam en het adres van de aanbieder

Controles door handhaving

De gemeente en politie controleren of u gebruik maakt van het DOR en of u de juiste gegevens invoert. Ook kan het register vergeleken worden met uw magazijn. Blijkt uit de controle dat u uw zaken niet op orde heeft? Dan wordt u vaker gecontroleerd en riskeert u een boete. Wilt u zich aanmelden als handelaar in tweedehands goederen, kijk dan op de pagina 'Opkopers'. 

Vragen?

Hebt u vragen over het Opkopersregister? Neem dan contact op. Stuur een e-mail naar gemeente@veldhoven.nl, onder vermelding van 'DOR'. U kunt zo ook een informatiepakket aanvragen.

Meer nieuws


Abonneren op nieuwsberichten

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek