Het aanslagbiljet gemeentebelastingen 2024 komt eraan

Dinsdag 13 februari 2024

U ontvangt eind februari een rekening voor alle gemeentelijke belastingen die u dit jaar moet betalen. Die rekening heet ‘Aanslagbiljet gemeentebelastingen 2024’. Daaronder valt bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing en afvalstoffenheffing. U ontvangt de aanslag per post of in de Berichtenbox van MijnOverheid. Houd uw (digitale) brievenbus dus goed in de gaten.

In het Gemeentenieuws van woensdag 21 februari besteden we extra aandacht aan de gemeentebelastingen. U vindt dan op de speciale themapagina ‘Belastingnieuws’ alles wat u hierover moet weten. In dit artikel leest u alvast over het bepalen van de WOZ-waarde van uw woning. En wat u kunt doen als u het niet eens bent met de WOZ-waarde.

Bepalen WOZ-waarde

Een van de gemeentelijke belastingen is de onroerendezaakbelasting (ozb). Hoe hoog die belasting voor u is, bepalen we op basis van de WOZ-waarde en het ozb-tarief. Wat de WOZ-waarde van uw woning, stuk grond of bedrijfspand is, staat op het aanslagbiljet dat u eind februari ontvangt. We proberen de WOZ-waarde zo goed mogelijk te bepalen. Hiervoor kijken we naar verkoopcijfers van vergelijkbare woningen in de periode van één jaar voor tot één jaar na de waardepeildatum. Voor belastingjaar 2024 is de waardepeildatum 1 januari 2023. Dit betekent dat de huidige ontwikkelingen op de huizenmarkt nog geen invloed hebben op de WOZ-waarden voor belastingjaar 2024. Wilt u meer weten over hoe we de WOZ-waarde bepalen? Lees dan verder op de pagina WOZ en onroerendezaakbelastingen. Daar bekijkt u ook een kort filmpje met uitleg over de WOZ-waarde 2024.

Bent u het niet eens met de WOZ-waarde?

Heeft u vragen? Bent u het niet eens met de WOZ-waarde? Dan kunt u bezwaar maken. Op de achterkant van het aanslagbiljet leest u hoe u dit doet. Ook in de bijlage bij het aanslagbiljet vindt u uitleg over bezwaar maken. U maakt bezwaar in vijf stappen.

Stap 1

Bekijk het taxatieverslag. Hierin staat met welke gegevens wij de WOZ-waarde van uw woning, stuk grond of bedrijfspand bepalen. Het taxatieverslag kunt u meteen bekijken op de Digitale Belastingbalie of op de website van MijnOverheid. U kunt het verslag ook opvragen bij de gemeente. Op de pagina WOZ en onroerendezaakbelastingen leest u hoe u dit doet.

Stap 2

Heeft u een vraag over het taxatieverslag? Of bent u het niet eens met de WOZ-waarde? Neem dan contact met ons op. Doe dat binnen vier weken na de datum op het aanslagbiljet.

U neemt eenvoudig online contact met ons op via de pagina Bezwaar tegen belastingaanslag of WOZ-waarde (zonder DigiD). Klik op de groene knop ‘Contact WOZ-waarde 2024' en vul uw gegevens in. U kunt ons ook bellen via het verkorte telefoonnummer 14 040 of een e-mail sturen naar gemeente@veldhoven.nl. Zet in het onderwerp van uw e-mail waar uw bericht over gaat (bijvoorbeeld ‘vraag WOZ-waarde’ of ‘contact WOZ-waarde’). Vermeld ook het vorderingsnummer, het adres en uw telefoonnummer. Een WOZ-medewerker neemt daarna contact met u op om uw vraag te bespreken.

Stap 3

Bent u het niet eens met de uitkomst van dit contact? Dan kunt u bezwaar maken. Dit kan gemakkelijk via de pagina Bezwaar tegen belastingaanslag of WOZ-waarde. Klik op de groene knop ‘Formeel WOZ-bezwaar indienen’ en vul uw gegevens in. U kunt ons ook een brief sturen om bezwaar te maken. Op de pagina Bezwaar tegen belastingaanslag of WOZ-waarde leest u welke informatie u in deze brief moet zetten. Hier vindt u ook een voorbeeldbrief. Let op! Een formeel bezwaarschrift moet binnen zes weken na de datum van de aanslag zijn ingediend én er moet een handtekening op staan.

Stap 4

Een WOZ-gecertificeerd taxateur beoordeelt uw bezwaar. We bekijken alle bezwaarschriften serieus en volgens de regels.

Stap 5

De gemeente beslist of u met een goede reden bezwaar maakte. En of we de WOZ-waarde dus moeten aanpassen. U ontvangt per post een reactie op uw bezwaar. Deze brief noemen we de uitspraak op uw bezwaar.

Maak zelf bezwaar!

Er zijn veel bureaus die reclame maken om namens u ‘gratis’ bezwaar te maken. Maar bezwaar maken tegen de WOZ-waarde is bij de gemeente altijd gratis. Via bovenstaande vijf stappen doet u dat eenvoudig zelf. Het is echt niet nodig om hiervoor een bureau in te schakelen. Lukt het u toch niet? Neem dan contact met ons op via het verkorte telefoonnummer 14 040. Wij helpen u graag.

Als u bezwaar maakt via een bureau én de WOZ-waarde wordt aangepast, dan moet de gemeente een vergoeding aan dit bureau betalen. Het gaat meestal om flinke bedragen. Helemaal ‘gratis’ is deze hulp dus niet. De kosten worden uiteindelijk door de Veldhovense belastingbetaler betaald. Besluit u toch om via een bureau bezwaar te maken? Lees dan de voorwaarden goed door, voordat u uw gegevens invult of uw handtekening zet. Let op: vanaf 2024 mag de gemeente deze vergoeding volgens de wet niet meer aan het bureau uitbetalen. De vergoeding wordt aan u betaald en u moet het bedrag vervolgens betalen aan het bureau.

Meer nieuws


Abonneren op nieuwsberichten

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek