Geldfit Veldhoven beantwoordt vragen over geld

Maandag 13 mei 2024

Bij Geldfit Veldhoven kunnen inwoners van Veldhoven langskomen wanneer ze vragen hebben over geld. Dat kan sinds 3 oktober 2023. In het afgelopen half jaar waren er dan ook iedere dag tijdens opening meerdere mensen met zo’n vraag. De medewerkers vertellen hoe dat gaat.

Het verbaast vrijwillig geldcoach Frank Planjer niet dat hij zo veel verschillende mensen uit Veldhoven heeft zien langs komen. “Er verandert altijd iets in je geldsituatie bij grote gebeurtenissen, waardoor je opnieuw moet uitzoeken hoe het allemaal zit”, vertelt hij. “Iedereen maakt wel eens wat mee. Volwassen worden, trouwen, van baan wisselen, verhuizen, scheiden, kinderen krijgen of met pensioen gaan. Veel kan veranderen. En er zijn dan best veel regelingen en toeslagen, lokaal en landelijk. Ik ken zelf ook niemand die ze allemaal kan opnoemen! Dan is het wel handig om wat hulp te krijgen. Daar zijn wij voor.” De vrijwilligers van Geldfit Veldhoven helpen bij die vraag of andere vragen over bijvoorbeeld budgetteren, schulden of sparen, in Veldwijzer, aan de Sterrenlaan 15. Daar is Geldfit Veldhoven gevestigd onder de vlag van Bureau Sociaal Raadslieden (BSR) Veldhoven.

Begin met de potjes-check

“We doen heel vaak samen de online potjes-check van Geldfit om makkelijk en snel een overzicht te krijgen van welke regelingen en toeslagen iemand mogelijk gebruik kan maken”, zegt Annemarie Soetens, coördinator bij Geldfit Veldhoven en BSR. “Dat kan een goed begin zijn van een gesprek over geld. Of gewoon een handige manier om erachter te komen op welk geld je recht hebt en waar je een aanvraag kunt doen.” Bijna 1.200 inwoners van Veldhoven deden de potjes-check thuis online of bij Geldfit Veldhoven. Enkele honderden kwamen langs met een vraag, zonder afspraak op dinsdagochtend tussen 9.00 en 12.00 of met afspraak op maandag, dinsdag of donderdag.

Onverwachte potjes

“Het viel ons op dat er best wat ‘potjes’ met geld zijn, waarvan je niet meteen verwacht dat je er recht op hebt”, weet Marijn Kastelijn, medewerker Schulddienstverlening bij de gemeente en ook werkzaam bij Geldfit Veldhoven. “Zo kun je als echtpaar in een koophuis wonen, en tot een jaarinkomen van €47.368 en een vermogen van €177.301 ook zorgtoeslag krijgen. Vaak geen overbodige luxe.”

Jongeren met geldvragen

Planjer hoopt dat vooral jongeren hun weg leren vinden in geldzaken. “Wanneer je 18 wordt verandert er zo veel, dat ook de ouders er niet altijd uitkomen.” Als geldcoach helpt hij dan ook jongeren en ouders die langskomen met een zoon of dochter. “Het leven kan een stuk duurder worden van de een op de andere dag als je voor de wet volwassen wordt. Wat is er mogelijk als jongere? Hoe ga je het gesprek aan over geld als ouder? En hoe zorg je dat je kind alles goed geregeld heeft, zoals het aanvragen van zorgtoeslag? Je wilt natuurlijk het beste voor je kind, maar de mogelijkheden van ouders zijn niet eindeloos. Dat kan best lastig zijn.”

Soetens en Kastelijn sluiten zich daarbij aan. Soetens: “Het geeft een gevoel van rust om het overzicht te hebben en te weten waar je aan toe bent. Het is heel fijn om mensen daarmee te kunnen helpen. We spreken veel mensen met wie dat al best goed gaat en die toch een vraag hebben, voor zichzelf of voor andere mensen uit hun sociale kring. Prima, kom vooral langs! Een gezonde geldsituatie of geldstress, loop vooral binnen op dinsdagochtend. Of maak een afspraak, bijvoorbeeld op donderdagavond. Wij zijn er voor iedereen in Veldhoven.”

Meer nieuws


Abonneren op nieuwsberichten

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek