Veldhoven aan Tafel presenteert rapport ‘Veldhovense uitdagingen rondom expats’'

Woensdag 29 mei 2024

Om buitenlandse werknemers goed te laten inburgeren, moet de gemeente de leiding nemen, bestaande hulp ondersteunen en het aanbod overzichtelijk maken. Dat zegt de werkgroep ‘Living (apart) together’. Deze werkgroep komt voort uit Veldhoven aan Tafel (VaT). Leden Willem de Bruijn (senioren) en Margot Gabriëls (jeugd) overhandigden het rapport aan de wethouders van het Sociaal Domein: Caroline van Brakel en Huub Stroeks.

Uit Veldhoven aan Tafel, de lokale participatieraad van het sociaal domein, ontstond in 2023 een werkgroep die aan de slag ging met Veldhovense uitdagingen rondom expats: mensen die uit het buitenland komen om in Veldhoven te werken en wonen. In Veldhoven is dat vaak in de hightechindustrie. Het doel van de werkgroep? Veldhovenaren en expats samen te laten leven in Veldhoven, in plaats van apart. De werkgroep kreeg de naam ‘projectwerkgroep Living (apart) together VaT’ en ging aan de slag. Er is gesproken met expats, Veldhovenaren en organisaties in Veldhoven. Dit varieert van de in Veldwijzer verenigde organisaties tot grote werkgevers, zoals ASML.

Meedenkavond

“We organiseerden een meedenkavond op 19 december en voerden een aantal gesprekken”, vertelt Willem de Bruijn. “We wilden van belangrijke organisaties rondom expats in Veldhoven weten: wat zijn drie positieve punten? En wat zijn drie minpunten en mogelijke oplossingen daarvoor? Wat we te horen kregen aan oplossingen was heel positief, maar ze waren nog niet goed met elkaar verbonden.” De werkgroep mist dat organisaties in Veldhoven hun ideeën met elkaar bespreken en genoeg met elkaar samenwerken. Eén organisatie moet een leidende rol gaan nemen.

Cultuurverschillen

Om ook Veldhovenaren te betrekken, deelde de werkgroep online vragenlijsten uit. De Bruijn: “We kregen reactie van bijna 100 Veldhovenaren, verspreid over alle wijken, op Zilverackers en de Polders na. Ik verwachtte aardig wat negativiteit over de internationals, maar dat viel reuze mee.” De werkgroep schreef in het eindrapport dat de expat goed is voor de Veldhovense economie en veel kennis meebrengt naar Veldhoven. Maar ook: ‘De Veldhovenaar staat open om vriendschappelijk met de expat om te gaan, maar weet vaak niet hoe. De expat is vaak niet op de hoogte van de Veldhovense cultuur. Beide partijen vinden elkaar minder snel door de cultuurverschillen.’ “Nieuwe Veldhovenaren hebben behoefte aan overzicht, bijvoorbeeld met een routekaart”, zegt Margot Gabriëls.

Leiding

De werkgroep hoopt nu dat de gemeente de handschoen oppakt. Ze raadt de gemeente aan om de leiding en verantwoordelijkheid te nemen bij Veldhovense hulp aan expats en Veldhovenaren, zoals buren, scholen en huisartsen. Volgens de werkgroep kan de gemeente de expat vanaf het moment van inschrijven in Veldhoven meer hulp bieden. Ook zou de gemeente meer aandacht moeten hebben voor expats bij het maken van nieuw beleid. De werkgroep hoopt dat het college van burgemeester en wethouders voor snelle oplossingen zorgt. De Bruijn: “We hopen dit jaar resultaten te zien. Het is het beste om klein te beginnen, uit te proberen en daarna op grote schaal te werken. Kijk wat nu kan, want met het maken van nieuw beleid ben je zo 2 jaar verder. Dan is het probleem nog groter.”

Inwonersvisie

In de inwonersvisie ‘Op weg naar Veldhoven 2040’ is internationalisering ook een groot thema. Voor het ontwikkelen van de inwonersvisie ging de gemeente in gesprek met de samenleving. “Het is mooi om te zien dat de resultaten die Veldhoven aan Tafel ophaalde, voor een groot deel overeenkomen met de uitkomsten van de inwonersvisie. Een goede basis om mee aan de slag te gaan!” aldus Huub Stroeks, wethouder sociaal domein.

Lees het rapport van Veldhoven aan Tafel en bekijk de inwonersvisie.

Vragen of opmerkingen?

Of bent u zelf (expat-)Veldhovenaar en wilt u iets betekenen rond dit thema? VaT zoekt vertegenwoordigers van de expats in Veldhoven. Stuur een e-mail naar veldhovenaantafel@veldhoven.nl.

Meer nieuws


Abonneren op nieuwsberichten

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek