Pas op voor babbeltrucs

Maandag 24 juni 2024

Berovingen door het gebruik van een babbeltruc komen de laatste tijd steeds vaker voor. Helaas ook in Veldhoven. Een kwart van alle ‘geslaagde’ woningdiefstallen gebeurt op deze manier. Bij de politie komen dan ook geregeld meldingen en aangiften binnen.

Wat is een babbeltruc?

Onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Daarna stelen zij uw geld of andere waardevolle bezittingen. Soms gebeurt dit met bedreiging of geweld. Dieven kunnen zich ook voordoen als meteropnemer of reparateur. Of ze vragen om een glas water of een pen, terwijl een medeplichtige het huis binnenglipt. Het gebeurt meestal bij u thuis aan de deur en bij pinautomaten. Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen.

Tips

Voorkom dat u het slachtoffer wordt van een babbeltruc. We geven enkele tips:

  • Zorg voor een deurketting, een kierstandhouder of een kijkgaatje aan uw voordeur.
  • Kijk voor u opendoet wie er aanbelt. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij is en wat hij komt doen. Vraag om legitimatiebewijzen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.
  • Dieven zijn er in alle vormen en maten. Ze dragen vaak keurige pakken of nepuniformen. Ook schattige kinderen of moeders met kleine kinderen kunt u niet als vanzelfsprekend vertrouwen.
  • Wilt u iets pakken, bijvoorbeeld uw telefoon of geld? Doe de deur dicht en laat mensen buiten wachten. Leg een klein geldbedrag bij de voordeur voor collectanten. Neem nooit uw portemonnee mee naar de deur.
  • Laat vreemden niet gebruikmaken van uw toilet, verwijs ze naar een openbaar toilet.
  • Wissel geen geld aan de deur.
  • Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De ene persoon maakt een praatje, terwijl de ander uw huis binnensluipt om spullen te stelen.

Twijfelt u achteraf over de oprechtheid van een bezoeker of mist u spullen? Bel dan 112 (als de dader nog in de buurt is) of 0900 8844. Doe altijd aangifte. Dit kan op de website van de politie.

Meer nieuws


Abonneren op nieuwsberichten

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek