Luchtbed of zwembad kapot? Stop het niet in de PMD-zak

Dinsdag 9 juli 2024

Luchtbedjes, opblaasbare zwembadjes, strandballen en opblaasflamingo’s: allemaal spullen die we tijdens de warme zomerdagen gebruiken op stranden, in zwembaden of in de tuin. Maar wat doet u daarmee als die kapot gaan?

Doe ze bij het restafval

Kapotte en lekke opblaaszwembaden, strandballen en opblaasfiguren horen niet in de PMD-zak. We zien met het warme weer dat veel inwoners deze zomerse spullen in de PMD-zakken doen. Zit er wel een opblaaszwembad in de PMD-zak? Dan kan deze niet worden verwerkt. Gooi uw afgedankte opblaasfiguren dus bij het restafval in de grijze container.

Repareren is nog beter

Is een opblaasfiguur echt kapot? Of kunt u deze nog repareren? Dit kan bijvoorbeeld door het gaatje dicht te plakken. Zo kan het opblaasfiguur nog een keer mee. Dit scheelt niet alleen een nieuw opblaasfiguur, ruimte in uw grijze container en het is ook goed voor het milieu.

Waarom mag het niet bij het PMD-afval?

PMD is een verzamelnaam voor plastic -, metalen - en drinkverpakkingen. Dit zijn verpakkingen van bijvoorbeeld lege shampooflessen en plastic zakken van pasta, rijst, brood of koekjes. Opblaasartikelen zijn geen verpakkingen. De recyclinginstallatie waar al het PMD naartoe gaat, kan geen zwembadjes of luchtbedden verwerken. Deze kunnen zelfs zorgen voor storingen in de installatie. Als er veel opblaasartikelen in de PMD zitten, kan (een deel van) het PMD afgekeurd worden. Met het opblaasartikel wordt dan ook een deel van het PMD verbrand. Dat is jammer van de grondstoffen die anders voor nieuwe producten gebruikt worden.

Doe kapotte opblaasartikelen daarom niet in de PMD-zak, maar repareer ze of doe ze bij het restafval in de grijze container.

Meer nieuws


Abonneren op nieuwsberichten

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek